ACTUEEL

Psychiatrische patiënten steeds vaker opgesloten in tbs-kliniek

Psychiatrische patiënten worden steeds vaker verplaatst naar een tbs-kliniek. Het betreft mensen die vanwege hun stoornis potentieel gevaarlijk zijn maar geen misdrijf gepleegd hebben. Dit meldt NRC Next.

Uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt volgens Next dat momenteel achtendertig psychiatrisch patiënten in tbs-klinieken zonder strafrechtelijke veroordeling. Omdat ggz-instellingen de nodige beveiliging niet kunnen bieden, worden potentieel gevaarlijke patiënten steeds vaker verplaatst naar een tbs-kliniek. Over deze ontwikkeling maken de Stichting Patiëntvertrouwenspersoon en drie rechters zich zorgen. Volgens hen zijn de rechten van patiënten in het geding.

Een psychiatrisch patiënt die een gevaar vormt voor zichzelf of anderen, kan met een rechterlijke machtiging gedwongen worden opgenomen in een ggz-instelling. Als hij zich daar agressief gedraagt, kan hij zonder tussenkomst van de rechter worden overgeplaatst naar een tbs-kliniek. Dat gebeurt steeds vaker, stellen rechter Rob Keurentjes en Harry Beintema, directeur behandelzaken van Groningse tbs-kliniek Van Mesdag.

Deze patiënten worden in principe tijdelijk opgenomen in een tbs-kliniek, om daar af te koelen. Maar volgens Next zijn er gevallen bekend waarbij een patiënt zonder strafrechtelijke veroordeling al vijf jaar in een tbs-kliniek verblijft, omdat er geen ggz-instelling voor hem te vinden is.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top