ACTUEEL

Advies: geen cholesterolverklaringen afgeven

De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) adviseert de huisartsen voorlopig geen cholesterolverklaringen af te geven. Dat heeft LHV-voorzitter Steven van Eijck aan minister Ab Klink van Volksgezondheid laten weten.

Vergoeding

Sinds 1 januari komen alleen goedkope cholesterolverlagers, de zogeheten statines, in principe nog in aanmerking voor vergoeding door zorgverzekeraars. Patiënten kunnen een duurder middel slechts vergoed krijgen, als de huisarts of specialist een verklaring invult, waarin staat dat de patiënt zo'n middel echt nodig heeft.

Extra werk en kosten

Volgens de LHV betekent dat een enorme administratieve belasting voor huisartsen. Bovendien vindt zij het onjuist dat huisartsen worden belast met extra taken om het streven van zorgverzekeraars en regering naar lagere kosten van de medische zorg te verwezenlijken.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

23 januari 2009

Hebben huisartsen dan geen maatschappelijke verantwoordelijkheid? Als middelen volgens hun eigen richtlijnen de preferente middelen zijn die zorgverzekeraars vergoeden, wat is er dan op tegen om de huisartsen aan die richtlijnen te houden? Het scheelt op jaarbasis €300 miljoen, dat op een andere manier in de zorg gebruikt kan worden. De kwaliteit wordt er niet mionder om. Het zijn bovendien richtlijnen. Daarvan mag worden afgeweken, maar alleen gemotiveerd (zeggen ze zelf) Dan is het toch logisch dat om die motivatie wordt gevraagd? Of durven ze die niet transparant te maken? Het is nogal flauw om het op de administratieve rompslomp te gooien!

Top