Tech

Slim portaal versnelt kwaliteitsuitvraag ziekenhuizen

De ziekenhuizen hebben dit jaar meer dan 100.000 kwaliteitsindicatoren aangeleverd via één nieuw portaal, dat in opdracht van de NVZ en NFU is ontwikkeld. Hiermee is volgens de NVZ een eerste stap gezet in het stroomlijnen van het jaarlijkse aanleverproces voor wettelijk verplichte kwaliteitsuitvragen voor ziekenhuizen.

Jaarlijks registreren ziekenhuizen veel gegevens om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Ziekenhuizen hebben de afgelopen jaren veel problemen ondervonden bij het aanleveren van kwaliteitsgegevens aan de Transparantiekalender van het Zorginstituut. Een evaluatie van VWS bevestigt volgens de NVZ dat er nog veel verbeterd kan worden in het aanleverproces.

De NVZ en NFU hebben het heft in eigen handen genomen door digitale informatiespecialist DHD onder de naam OmniQ een aanleverportaal te laten ontwikkelen dat geschikt is voor de aanlevering van indicatoren uit meerdere kwaliteitsregistraties. Hiermee wordt het proces van invullen en accorderen van de kwaliteitsindicatoren eenvoudiger en hebben de ziekenhuizen een beter overzicht.

Doorontwikkeling

Dit jaar zijn de kwaliteitsregistraties voor orthopedische implantaten (LROI) en cystic fybrosis (NCFS) succesvol aangesloten op OmniQ. Deze indicatoren zijn automatisch ingelezen en zichtbaar gemaakt in OmniQ, zodat ziekenhuizen niet meer hoeven in te loggen bij meerdere portalen. NVZ en NFU streven er naar om deze ontwikkeling door te zetten en volgend jaar nog meer kwaliteitsregistraties aan te sluiten voor aanlevering aan Zorginstituut Nederland.

Verbetering

OmniQ is 1 februari 2016 in gebruik genomen en wordt gebruikt door algemene ziekenhuizen en umc’s (114 instellingen). DHD heeft de gegevens van ziekenhuizen voor 1 mei aangeleverd bij het Zorginstituut. Mede dankzij OmniQ is het aantal ziekenhuizen dat volledig, tijdig en juist de kwaliteitsindicatoren heeft aangeleverd bij het Zorginstituut sterk verbeterd ten opzichte van vorig jaar.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Rick Goud

18 mei 2016

Gefeliciteerd! Goed werk DHD! Dat er nog maar veel van dergelijke verbeterslagen mogen volgen :)

Top