Finance

SVRO verspilt negen ton aan nieuwbouwplannen

Stichting Verzorgingshuizen Regio Oost (SVRO) heeft zo’n 900.000 euro verspild aan ontwerp- en advieskosten voor de nieuwbouw van de locatie Maranatha in Rijssen. Interim manager Joke Verhagen van SVRO en bestuursvoorzitter Jaap Hoekman van Siloah, medegebruiker van de locatie, bevestigen dit in het Reformatorisch Dagblad.

Jarenlang plannen

SVRO is al acht jaar bezig met de nieuwbouwplannen. Volgens het Reformatorisch Dagblad waren de kosten in maart 2008 al opgelopen tot ongeveer 600.000 euro. SVRO, Siloah en samenwerkingspartner Reggeland Zorgvoorzieners besloten toen dat het ontwerp van GelukTreurniet Architecten (GTA) onvoldoende toekomstgericht was. GTA moest vervolgens voor 1 oktober 2008 een nieuw ontwerp inleveren zodat deze nog beoordeeld kon worden door het inmiddels opgeheven College Bouw Zorginstellingen (CBZ). Na deze datum zou de procedure voor beoordeling tijdrovender worden. Het CBZ heeft volgens GTA de plannen goedgekeurd.

Nieuwe architect

De gemeente Rijssen-Holten liet in oktober 2008 weten bezwaren te hebben tegen de conceptversie van begin september 2008. SVRO en Siloah besloten opnieuw te beginnen met de procedure en hielden een architectenselectie. De organisaties hebben voor een nieuwe architect gekozen, maar de verrichte werkzaamheden van GTA en het afkopen van de opdracht kostte SVRO 3 ton. Het ontwerp van de nieuwe architect is inmiddels goedgekeurd door de gemeente.

Onbegrip bij GTA

GTA stelt dat SVRO jarenlang beslissingen heeft uitgesteld of helemaal niet heeft genomen. Verhagen erkent dit. GTA heeft in 2008 bedankt voor de architectenselectie, onder meer omdat er geen criteria voor de selectie zouden zijn vastgesteld. GTA denkt dat zij het definitieve plan eind 2008 af had kunnen hebben. De bezwaren van de gemeente had GTA weg kunnen nemen in overleg met de gemeentelijke afdeling stedenbouw, stelt het architectenbureau in het Reformatorisch Dagblad. Hoekman van Siloah spreekt echter van een “gevecht tegen de bierkaai, waarvan je op voorhand weet dat je het verliest.”

SVRO en Siloah voegen met ingang van 1 januari 2010 hun besturen samen. Verhagen vertrekt op dat moment.

>> Skipr weekly <<

Elke zondagochtend om 8:00 uur het laatste nieuws in het weekoverzicht ontvangen? Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top