ACTUEEL

Apotheek in Utrecht maakt fatale medicatiefout

In een apotheek in Utrecht is medicatie verwisseld, waardoor in elk geval vier mensen een bloedsuikerverlagend middel in plaats van een bloeddrukverlagend middel hebben gekregen. Als gevolg hiervan is een 91-jarige vrouw uit Houten overleden. Dit meldt het Parool.

De apotheek in kwestie gaf de medicijnen op 27 januari aan drie bewoners van woonzorgcentrum De Loericker Stee in Houten. Onder hen was Anneke Dibbets (91). Volgens de familie van Dibbets constateerden de verpleegkundigen de volgende dag, een donderdag, dat haar bloedsuikerspiegel was gedaald. Op vrijdag belandde ze in een coma, waarna ze zaterdag overleed. Andere bewoners die de medicijnen innamen, overleefden wel.

De medicijnen werden aangeleverd in zogenoemde baxterrollen. Bij het vullen van de rollen door de apotheek is een fout gemaakt, geeft de apotheek toe in een reactie aan de krant. Toen de fout aan het licht kwam, heeft de apotheek de patiënten gewaarschuwd en de fout gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Zowel de Inspectie als het Openbaar Ministerie onderzoeken de zaak. De apotheek heeft zelf ook direct een onderzoek ingesteld en maatregelen genomen om te voorkomen dat zo’n fout opnieuw wordt gemaakt.

De familie van de overleden vrouw heeft aangifte gedaan. Haar dochter vraagt zich in het Parool af of de doodsoorzaak van haar moeder ooit aan het licht was gekomen als zij de enige met verkeerde medicijnen was geweest. De familie heeft veel kritiek op de manier waarop De Loericker Stee is omgegaan met de plotse ziekte van haar moeder.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Jan Taco te Gussinklo

3 juni 2016

Als ik de berichtgeving juist interpreteer gaat het om het begin van de distributieketen. Zou dit aan het eind (bij uitgifte) nog onderkend kunnen zijn?
https://www.linkedin.com/pulse/niet-storen-stoort-juist-uitdelen-medicatie-jan-taco-te-gussinkl

Top