ACTUEEL

TNO: AOW-leeftijd verpleegkundigen moet op 65

Verpleegkundigen moeten eerder met pensioen kunnen. Drie onderzoekers van TNO pleiten in vlakblad Economisch Statistische Berichten (ESB) voor een zelfde vervroegde pensioenregeling als voor bouwvakkers en stratenmakers. Psychisch zwaar werk moet volgens de onderzoekers ook gelden als criterium voor een AOW-leeftijd van 65 jaar. Dat meldt Trouw.

Zware beroepen

Verpleegkundigen, onderwijzers en politieagenten moeten in de nieuwe AOW recht krijgen op een pensioen bij 65 jaar in plaats van 67 jaar. Dit is in de nieuwe AOW-regeling vooral mogelijk voor lichamelijk zware beroepen. De TNO-onderzoekers willen dit uitbreiden naar psychisch zware beroepen.

Psychische klachten

Niet alleen mensen met zwaar lichamelijk werk hebben moeite om gezond tot hun 65e door te werken. Psychisch zwaar werk is minstens even belangrijk, stellen de onderzoekers. Ongeveer veertig procent van de mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering kampt met psychische klachten, meldt Trouw. Het werk van verpleegkundigen en ziekenverzorgenden is zowel fysiek als psychisch belastend, menen de onderzoekers.

Het kabinet presenteert dit jaar nog de eisen voor het criterium zware beroepen.

>> Skipr weekly <<

Elke zondagochtend om 8:00 uur het laatste nieuws in het weekoverzicht ontvangen? Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top