Finance

Basisverzekering sinds 2006 kwart duurder

Consumenten zijn sinds de invoering van het nieuwe Zorgstelsel in 2006 gemiddeld 28 procent meer kwijt voor hun basisverzekering. Ook zitten er grote verschillen in de premies en de mate waarin zorgverzekeraars hun basispremies hebben verhoogd. Dat blijkt uit cijfers die de onafhankelijke onderzoeker Verzekeringssite.nl maandag naar buiten bracht.

Premieontwikkeling

Verzekeringssite.nl bestudeerde de premieontwikkeling in de afgelopen vijf jaar. De gemiddelde basispremie stond in 2006 stond op 90 euro per maand. In 2010 is deze opgelopen naar 96 euro. Dat is een stijging van 7 procent.

Afschaffing no claim

De kosten voor de verzekerde liepen nog verder op. Door de afschaffing van de no-claim en de invoering van het eigen risico is elke Nederlander vanaf 2008 gemiddeld 200 euro per jaar extra gaan betalen voor de zorgverzekering, zo stelt de verzekeringssite. Dit komt bovenop de premiestijging.

Verschillen zorgverzekeraars

Verder constateert de onderzoekers grote verschillen tussen zorgverzekeraars onderling, zowel in de hoogte van de premies als in de ontwikkeling ervan. De basispremie van AnderZorg is bijvoorbeeld al enige jaren de voordeligste. Bovendien is de premie hiervan de afgelopen vijf jaar met slechts 0,6 procent gestegen. Univé verhoogde daarentegen de basispremie in dezelfde periode met ruim 17 procent.

Stijging basisverzekering

Volgend jaar stijgt de gemiddelde basisverzekering met 44 euro per jaar. Voor de basisverzekering van Univé Zekur betaalt de consument dan het minst. De restitutiepolis van Univé is met 103,25 euro het duurst. De aanvullende verzekeringen stijgen gemiddeld 6 procent. Een gezin betaalt in 2010 gemiddeld 137 euro per jaar meer aan premies voor de zorgverzekering. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top