ACTUEEL

'Kankerpatiënt vaak te angstig voor terugkeer'

Een derde van de overlevers van kanker ervaart in te ernstige mate angst voor terugkeer van de ziekte. Dat concludeert gedragswetenschapper José Custers in haar promotieonderzoek aan het Radboudumc.

"Deze angst leidt tot problemen in het dagelijks leven. Mensen met angst maken zich veel zorgen, hebben moeite met het maken van toekomstplannen of zijn extreem alert op lichamelijke symptomen", zegt Custers.

Steeds meer mensen blijven in leven na behandeling van kanker. Al deze mensen zijn in meer of mindere mate bang dat de ziekte terugkeert. Deze angst is normaal en neemt meestal af in de loop van de tijd. "Maar bij een derde van de patiënten blijft de angst sterk aanwezig. Zelfs vijf tot tien jaar na het afronden van de behandeling komt deze angst nog voor", vertelt de psycholoog.

Behandeling

Volgens haar is er in Nederland nu geen behandeling om deze mensen goed te begeleiden. "Het is momenteel onvoldoende bekend bij artsen en patiënten dat de angst zodanig ernstige vormen kan aannemen, dat patiënten zich erdoor geïnvalideerd voelen", aldus de psycholoog.

Onlangs bleek uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding al dat angst in de top vier van problemen staat. ,,Het is een psychische reactie op een lichamelijk probleem. Zorgwekkend vinden we dat juist deze zorg tekort schiet. Mensen die angstig zijn, kunnen last hebben van een aanpassingsstoornis. De behandeling hiervan voor kankerpatiënten wordt niet meer vergoed in het basispakket.'' Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn) krijgt van KWF binnenkort een voorstel voor een nieuwe richtlijn.

Het Radboudumc is inmiddels een proef begonnen met een behandeling voor patiënten die zwaar gebukt gaan onder angst. Custers onderzocht voor haar studie meer dan 660 patiënten met borstkanker en darmkanker. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Lily Nieuwenhuizen

26 mei 2016

Wat jammer dat Mevr. Custers niet goed ongeïnformeerd is over de psycho-oncologische zorg in Nederland. Op www.ipso.nl kan men de in Nederland aanwezige 7 psycho-onoclogische centra voor therapeutische begeleiding en 85 inloophuizen voor mensen met kanker en hun naasten vinden. Daarnaast is er nog www.nvpo.nl Daar vind je alle vrijgevestigde psychologen met als specialiteit psycho-oncologie. www.careforcancer.nl, www. kankerinbeeld.nl , speciale online begeleiding bij kanker en angst.... en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ook op de belangrijke site van KWF kankerbestrijding www.Kanker.nl kan men al deze organisaties en wat zij doen vinden.

Lily Nieuwenhuizen

26 mei 2016

Wat jammer dat Mevr. Custers niet goed geïnformeerd is over de psycho-oncologische zorg in Nederland. Op www.ipso.nl kan men de in Nederland aanwezige 7 psycho-onoclogische centra voor therapeutische begeleiding en 85 inloophuizen voor mensen met kanker en hun naasten vinden. Daarnaast is er nog www.nvpo.nl Daar vind je alle vrijgevestigde psychologen met als specialiteit psycho-oncologie. www.careforcancer.nl, www. kankerinbeeld.nl, speciale online begeleiding bij kanker en angst.... en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ook op de belangrijke site van KWF kankerbestrijding www.Kanker.nl kan men al deze organisaties en wat zij doen vinden.

Top