Finance

'Te weinig aandacht voor kwaliteit ggz'

Het besluit van minister Schippers (VWS) om zorgverzekeraars vanaf 2017 de risico’s in de ggz te laten dragen, komt te snel. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) waarschuwt dat er te veel aandacht komt voor de financiële kaders in plaats van de kwaliteit van zorg.

De ggz in Nederland is bezig met een belangrijke verbeterslag, volgens ZN. "De sector werkt hard om de Nederlandse verzekerde meer inzicht in de rechtmatigheid en kwaliteit van hun zorg te geven." De plannen van Schippers om de ggz vanaf 1 januari 2017 volledig risicodragend te maken, doorkruisen volgens ZN deze verbeterslag en leggen de focus op de financiële kaders in plaats van de kwaliteit van zorg. Om die reden spreekt de brancheorganisatie in een brief aan de Tweede Kamer haar zorgen uit over de positie van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening.

Zorgverzekeraars zijn het eens met de minister dat ze de ggz in de Zorgverzekeringswet 'uiteindelijk' risicodragend moeten uitvoeren. Maar als zorgverzekeraars vanaf volgend jaar alle risico's dragen, is het 'van cruciaal belang dat zij inzicht hebben in de kwaliteit en rechtmatigheid van de zorg'. Dit is in de ggz nu nog een probleem, aldus ZN, en daarom werkt de sector hier hard aan. Deze verbeterslag neemt nog zeker een paar jaar in beslag.

Kwaliteit van zorg

Zorgverzekeraars lopen straks volledig risico, maar hebben naar eigen zeggen niet de juiste instrumenten om te komen tot een goede verdeling van middelen tussen ggz-zorgverleners en om (meerjarige) afspraken over de kwaliteit van zorg te maken. ZN vindt dit een 'onwenselijke ontwikkeling' voor verzekerden die baat hebben bij een stabiele ggz-sector waar de kwaliteit van zorg centraal moet staan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top