ACTUEEL

Fundis lijdt verlies door transitiekosten

Fundis, organisatie voor zorg en welzijn, heeft in 2015 een klein verlies geleden. Hoewel de organisatie er van tevoren op in kon spelen, zijn de gevolgen van de grote transities in de zorg hiervoor verantwoordelijk. Fundis heeft ongeveer 1,5 miljoen euro moeten besteden aan reorganisatievoorzieningen.

Dat maakte Fundis bekend op 27 mei. De organisatie, met merknamen als Vierstroom, ZorgBrug, Palet Welzijn en PlusZorg in de gelederen, sloot het jaar af met een resultaat van 9,3 ton negatief. Zonder bijzondere posten zou het resultaat 1,1 miljoen positief zijn.

Wmo-tarieven

Fundis kreeg te maken met de consequenties van het verdwijnen van verzorgingshuizen en moest de dalende Wmo-tarieven opvangen. De lage tarieven bracht een dochterbedrijf van Fundis, Mika ThuisCoach, in ernstige financiële problemen. Het bedrijf is inmiddels geliquideerd.

Reorganisatie

Het is de tweede keer dat de transities in de zorg de resultaten van Fundis onder druk zet. De vooruitzichten voor 2016 zijn beter, Fundis verwacht dit jaar weer een positief resultaat. Toch maken de transities dat reorganisaties niet incidenteel zijn, maar structureel dreigen te worden. Jeroen van den Oever, bestuursvoorzitter van Fundis, vraagt zich af wie eigenlijk daarvoor de kosten moet dragen. "We willen hierover in gesprek met zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten”, aldus Van den Oever.

Code

Een stap in de goede richting is de Code Verantwoordelijk Marktgedrag Thuisondersteuning, waarvan Fundis een van de initiatiefnemers was. Die moet zorgen voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor medewerkers in de thuiszorg. Het ministerie van VWS gaat deze code omzetten in een Algemene Maatregel van Bestuur.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top