ACTUEEL

Schippers: 'Rapporten medische missers moeten openbaar'

Medische missers door ziekenhuizen moeten door de Inspectie voor Volksgezondheid (IGZ) via internet openbaar worden gemaakt zodat instellingen van elkaars fouten kunnen leren.

Ziekenhuizen zijn verplicht calamiteiten te melden, maar doen dat niet altijd. Als argument daarvoor wordt gegeven dat het niet altijd duidelijk is of het om een calamiteit gaat. Minister Schippers wil daarom naar een nieuwe definitie van het begrip calamiteit, zegt ze in de uitzending op woensdag van het onderzoeksprogramma Zembla. Ze laakt het beleid van "luiken dicht" door sommige instellingen. Ze zegt meer vertrouwen te hebben in ziekenhuizen die openheid betrachten.

De minister van Volksgezondheid wil meer bevoegdheden voor de IGZ. Niet alleen moeten de zogenoemde calamiteitenrapporten worden gepubliceerd, ook moet de inspectie een arts op non-actief kunnen zetten in afwachting van de medische tuchtzaak.

Vorige week zei inspecteur-generaal Ronnie van Diemen in een interview met Skipr dat ze verwacht dat zorginstellingen binnen twee tot drie jaar zelf informatie over calamiteiten naar buiten gaan brengen. Ook zei ze dat de IGZ met de invoering van de nieuwe Gezondheidswet meer ruimte zal krijgen om informatie over calamiteiten naar buiten te brengen.

Privacy van patiënten

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) onderschrijft de noodzaak dat onderzoeksrapporten na calamiteiten openbaar gemaakt moeten worden. Daarbij moet echter wel rekening gehouden worden met de privacy van patiënten en hun familieleden. "Wij zijn zeer voor transparantie en voor een cultuur in ziekenhuizen dat je van ieder incident kunt leren", zei Yvonne van Rooy, voorzitter van de NVZ, zondag tegen de NOS.

Het eventueel schorsen van artsen door de IGZ mag volgens Van Rooy er uiteindelijk niet toe leiden dat er geen risicovolle operaties meer worden uitgevoerd. "Dat kan namelijk voor de patiënt het verschil maken tussen leven en dood. Het ziekenhuis blijft een ingewikkelde organisatie waar altijd risico's op de loer liggen.”" (ANP/Skipr)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

RaadvoordeOuderenbescherming

30 mei 2016

Schippers weet het leuk te verpakken. In de praktijk verandert er geen donder, let maar op!

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

30 mei 2016

RaadvoordeOuderbescherming: ik zie zo uit naar een opbouwend idee van jullie.

Jaap van den Heuvel

30 mei 2016

Een andere definitie van een calamiteit zou al heel erg helpen. Wat niet helpt is als een arts al veroordeeld wordt voordat er een grondig onderzoek naar de calamiteit gedaan is.

Top