ACTUEEL

'Psychiatrische patiënt verblijft onnodig in zorginstelling'

Duizenden mensen met psychiatrische problemen belanden onnodig in een behandelziekenhuis of verblijven daar te lang. Dit is het gevolg van een gebrek aan betaalbare sociale huisvesting of 'beschermde' woningen voor mensen die niet zelfstandig kunnen leven als gevolg van de psychiatrische stoornis.

Dit meldt het Algemeen Dagblad, op basis van een conceptrapport van Zorginstituut Nederland.

Volgens het Landelijk Platform GGZ spelen er meerdere problemen in veel gemeenten, zoals slechte samenwerking tussen hulpverleners en wachtlijsten in de zorg. Rina Beers van de Federatie Opvang zegt tegen de krant de indruk te hebben dat er 'steeds meer mensen voor kortere tijd worden opgenomen'. Een patiënt kan een kliniek niet verlaten als hij geen woonruimte heeft.

De gemeenten en de woningcorporaties moeten mensen die ondersteuning nodig hebben van een passende woning voorzien. Maar die maken er volgens het AD geen geld voor vrij en spannen zich niet in om dat goed te organiseren. Er zouden zo'n 10 duizend goedkope woningen nodig zijn om mensen met psychiatrische problemen te huisvesten. In Nederland leven 280 duizend mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen. Daarvan wordt 15 procent regelmatig opgenomen voor behandeling.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top