ACTUEEL

'Dreigend medicijntekort sneller signaleren'

Er moet snel een signaleringssysteem komen om dreigende tekorten aan medicijnen op tijd te kunnen opsporen. Dat zegt directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie NPCF.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg zou daartoe volgens haar het voortouw moeten nemen.

Veldman zei vanochtend in het radioprogramma van BNR dat dreigende medicijntekorten een zaak zijn van de hele keten. Fabrikant, groothandel, patiënten en huisarts kunnen allemaal een rol spelen. Vroegtijdige signalering kan helpen om tekorten te voorkomen.

Kwetsbaar

Veldman: “Dat hoeft niet voor elk pilletje of drankje dat verstrekt wordt, maar je kunt het voor een aantal belangrijke geneesmiddelen beter in de gaten gaan houden. Zeker als het gaat om grote hoeveelheden patiënten of bijvoorbeeld om een bijna-monopolie: een situatie waarin eigenlijk maar één medicijn voor die aandoening gebruikt wordt. Dat maakt het ook heel erg kwetsbaar.”

Als voorbeeld noemt ze het tekort aan het medicijn Thyrax dat 300.000 patiënten met schildklierfalen in de problemen bracht. “We moeten voorkomen dat fabrikanten ineens zomaar de productie kunnen stopzetten.”

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top