ACTUEEL

'NVWA faalt bij minerale oliën in voedsel'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft afgelopen tien jaar geen enkele test laten uitvoeren naar de besmetting van voedsel met de gevaarlijke minerale oliën moah en mosh (afkortingen van koolwaterstoffen). Dat meldt voedselwaakhond foodwatch die daarover een Wob-verzoek had ingediend bij het ministerie van Economische Zaken.

Volgens foodwatch heeft zowel de Europese Voedselautoriteit EFSA als minister Edith Schippers (Volksgezondheid) al zorgen geuit over de vervuiling van voedsel met de oliën. Die zou tot kanker en orgaanschade kunnen leiden. De vervuiling komt meestal door de oliën in de oude drukinkt van de inmiddels gerecyclede kartonnen verpakkingen. Onder meer door verdamping kunnen ze de inhoud van de nieuwe verpakkingen aantasten.

Uit onderzoek van foodwatch bleek eerder al dat een groot deel van de alledaagse voeding in Nederland - zoals rijst, pasta, cornflakes en hagelslag - vervuild is met de gevaarlijke stoffen. Bijna de helft (47 procent) van de onderzochte producten bleek verontreinigd met moah en 92 procent met mosh.

Onderzoeken

Foodwatch roept minister Schippers op om zo snel mogelijk de NVWA opdracht te geven alsnog de verspreiding en risico's van minerale oliën in ons voedsel te onderzoeken. Duitsland maakt er volgens foodwatch wél werk van en deed al honderden testen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top