ACTUEEL

'Aantal privéziekenhuizen groeit aanzienlijk'

In 2020 zal het aantal privéklinieken van 4 procent naar 20 procent zijn toegenomen en het aantal ziekenhuizen is gehalveerd. Dat stelt Lydia Bos, mede- oprichter van het begeleidingsinstituut voor zorginitiatieven (Bizi) in de Telegraaf.

Zelfstandige specialist

Deze verschuiving komt volgens Bos doordat specialisten liever voor zichzelf werken. Als zelfstandige hebben ze geen gezeur met het ziekenhuis en hun salaris wordt niet aan banden gelegd. Behalve de flinke toename van privéklinieken, komen er veel meer wijkcentra voor dagbehandelingen.

Marktwerking

De verandering van de Nederlandse gezondheidszorg sinds 2001 heeft deze trend in beweging gezet. “De patiënt moest kunnen kiezen waar hij zich laat behandelen en de ziekenhuizen en behandelcentra moesten elkaar gaan beconcurreren om de gunst van die patiënt”, stelt Bos in de Telegraaf. Volgens haar is er nu geen sprake van marktwerking, maar van een systeemwijziging. Hiermee heeft het ondernemerschap weliswaar zijn intrede gedaan, maar nog veel te weinig, stelt Bos.

Cliënt kiest uiteindelijk

Zelfstandige klinieken zijn volgens de Bizi-oprichter aantrekkelijker voor de patiënt. Ze werken snel, investeren in nieuwe technieken en hebben geen wachtlijsten. Bovendien zijn ze goedkoper. Ze moeten kwalitatief ook beter zijn, omdat privéklinieken veel zichtbaarder zijn dan ziekenhuizen. De grote omslag komt vanzelf als cliënten het verschil gaan merken, meent Derk Rietveld, orthopedisch chirurg die inmiddels vier behandelcentra heeft.

Bizi helpt ondernemende arts

Bizi is opgericht om medisch specialisten die voor zichzelf willen beginnen te helpen.  Het nieuwe begeleidingsinstituut helpt de ondernemende specialist bij het starten van een behandelcentrum door hem “de hele rompslomp” uit handen te nemen.

>> Skipr 1 jaar Event 10 december <<

Skipr bestaat op 10 december 1 jaar en viert dit met een bijzonder evenement in de Orangerie in Den Bosch. Meer informatie en het programma vindt u hier. Of meldt u direct aan voor het Skipr 1 jaar Event.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank van Wijck

17 november 2009

KletspraatWie onderneemt wil publiciteit. En wie publiciteit wil, die roept wat. Met een beetje geluk pikt een of ander medium het dan wel op en in dit geval was het De Telegraaf die beet. De publiciteitszoeker was Lydia Bos van Bizi (begeleidingsinstituut voor zorginitiatieven). Bizi neemt de ondernemende medisch specialist de rompslomp uit handen die komt kijken bij de oprichting van een zelfstandig behandelcentrum.

Haar stelling: het aantal ZBC’s zal in 2020 gegroeid zijn van vier naar twintig procent. ‘Specialisten werken liever voor zichzelf. Als zelfstandige hebben ze geen gezeur met het ziekenhuis en hun salaris wordt niet aan banden gelegd’, beweert ze in De Telegraaf. En de wakkerste krant van Nederland drukt het kritiekloos af. Ik erger mij daaraan. Veel medisch specialisten werken liever niet voor zichzelf, maar beginnen net de voordelen van werken in een multidisciplinair team te ontdekken. Dat is één. Twee is dat medisch specialisten die “liever voor zichzelf” werken nog niet per definitie ondernemers zijn. Dat hebben velen van hen die de afgelopen tien jaar kliniekjes begonnen zijn tot hun schade en schande gemerkt. Veel initiatieven zijn even snel als ze opkwamen weer van de markt verdwenen. De banken legden niet hun salaris aan banden, maar hielden hen wel aan hun kredietlimiet. Daarom zijn medisch specialisten inmiddels voorzichtiger geworden, en schuiven ze vaker aan tafel bij het ziekenhuisbestuur om samen aan het ziekenhuis gelieerde ZBC’s op te zetten. De markt verandert hiermee wel degelijk. Maar zeker niet per se op de wishful thinking-manier die Lydia Bos voorspelt en die haar bureautje werk moet bezorgen.

Top