Tech

Ziekenhuisapotheek Isala ontwikkelt kant-en-klare spuit met medicatie

Tot voor kort maakten verpleegkundigen in Isala op de afdeling zelf injecties klaar. Door de aanschaf van een automatische spuitenvulmachine en speciale spuiten maakt Isala’s ziekenhuisapotheek nu als eerste in Europa deze medicijnen in gesteriliseerde spuiten, centraal en machinaal klaar.

In de industrie werd al gebruik gemaakt van een apparaat dat spuiten vult. Dat staat nu ook bij Isala en sinds kort gaan de eerste spuiten die gevuld zijn door dit apparaat en vervolgens zijn gesteriliseerd het ziekenhuis in.

Houdbaar

De kant-en-klare injectie moet verpleegkundigen tijd besparen en de kans op fouten verkleinen. De gevulde spuiten zijn bovendien minimaal drie maanden houdbaar. Terwijl dat eerder maximaal een maand was.  

De apothekers konden gebruik maken van een nieuw type spuit, gemaakt van een kwalitatief beter soort plastic. "Daardoor kunnen wij ze steriliseren", licht ziekenhuisapotheker Mannes Geurts toe, "en kun je hem bewaren op kamertemperatuur."

Ziekenhuisapotheker Mannes Geurts startte het project vijf jaar geleden. Ziekenhuisapotheker Karin Larmené deed er promotieonderzoek naar. De eerste resultaten presenteerden zij onlangs aan vakgenoten.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top