ACTUEEL

Onderzoek naar vermeende zorgfraude UMC Utrecht

De Inspectie SZW en het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie doen onderzoek naar zorgfraude bij het UMC Utrecht. Dit meldt het tv-programma ZEMBLA.

Het onderzoek van de autoriteiten richt zich op de melding van KNO-artsen van het ziekenhuis bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Zij maakten in juni 2014 melding van een angstcultuur op de KNO-afdeling, risico's voor de patiëntveiligheid en over mogelijke fraude met Diagnose Behandel Combinaties (DBC’s). Bronnen binnen en buiten het ziekenhuis zeggen tegen ZEMBLA dat zij door functionarissen van zowel de Inspectie SZW als van het Functioneel Parket zijn gehoord.

Het onderzoek van de opsporingsambtenaren richt zich volgens de programmamakers op een passage uit de anonieme melding van KNO-artsen aan de IGZ. Daarin schrijven zij dat één van de stafleden van de afdeling de interne klokkenluidersprocedure aan het exploreren is omdat hij zorgfraude vermoedt. Zij schreven verder sterke aanwijzingen te hebben dat een jong staflid in opdracht van het afdelingshoofd honderden DBC’s heeft geopend  naam van een ander staflid, zonder dat die laatst patiënten heeft behandeld.

Prioriteit

Het Functioneel Parket wil aan ZEMBLA bevestigen noch ontkennen dat er een fraudeonderzoek naar het UMC Utrecht loopt. Een voorlichter laat weten dat zorgfraude prioriteit heeft wanneer signalen over mogelijke fraude tot het Functioneel Parket komen, zij ernaar kijken. Ook de Inspectie SZW wil niet zeggen of er wel of geen fraudeonderzoek loopt. Minister Schippers (VWS) is volgens ZEMBLA geschrokken van de problemen in het UMC Utrecht en vindt dat het ziekenhuis 'niet adequaat' heeft gehandeld.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top