ACTUEEL

'Vrije keuze geboortezorg in het geding'

De keuzevrijheid van zwangere vrouwen is niet gewaarborgd in de nieuwe bekostigingsplannen van minister Edith Schippers (VWS). Eenmaal aangemeld bij een verloskundige of gynaecoloog, kan een zwangere niet meer naar een ander stappen.

Dit stelt een coalitie van vrouwenorganisaties in een brandbrief aan de minister.

Zwangere vrouwen melden zich rond de zesde week van hun zwangerschap bij de huisarts of een verloskundige. Halverwege de zwangerschap besluiten veel vrouwen waar ze willen bevallen. Momenteel is het mogelijk om naar een ziekenhuis van eigen keuze te gaan. Bovendien kan er tijdens de zwangerschap worden gewisseld van verloskundigenpraktijk, bijvoorbeeld vanwege verhuizing.

"Het plan dat op 4 juli zal worden aangenomen waarborgt deze vrije keuze niet: eenmaal aangemeld bij een 'geboortezorgorganisatie' staat ook het hele budget voor de zorg vast bij die organisatie", aldus de organisaties. Hierdoor kan een vrouw niet meer overstappen naar een andere organisatie, ook niet als zij verhuist of niet de gewenste zorg ontvangt.

De organisaties roepen Schippers met de brief op om de verbeteringen in de geboortezorg op een andere manier vorm te geven dan door een nieuwe manier van zorginkoop. Verder roepen zij de minister op ervoor te zorgen dat een gegarandeerde variëteit in  het zorgaanbod zal blijven bestaan, zodat aan het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen werkelijk invulling kan  worden gegeven. "Er is geen enkele reden waarom de vrije zorgkeuze voor alle Nederlanders geldt, behalve voor de 180.000 vrouwen die elk jaar bevallen," aldus Anniek de Ruijter, voorzitter van het Clara Wichmann Fonds.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top