ACTUEEL

Gezondheidsraad wil ouderen screenen op darmkanker

Ouderen tussen de 55 en 75 jaar moeten standaard elke twee jaar worden gecontroleerd op darmkanker. De Gezondheidsraad heeft dat dinsdag geadviseerd aan minister Ab Klink van VWS. De controle moet plaatsvinden via een bevolkingsonderzoek. Dat betekent dat de overheid de mensen oproept en ook opdraait voor de kosten.

Sterfgevallen voorkomen

Volgens de Gezondheidsraad kunnen jaarlijks 1.400 sterfgevallen worden voorkomen als de ouderen worden gescreend. Per jaar krijgen 11.000 Nederlanders darmkanker. Er sterven jaarlijks 5.000 mensen aan darmkanker.

Elementen bevolkingsonderzoek

Het bevolkingsonderzoek bestaat uit een aantal onderdelen. Ouderen krijgen eerst een thuistest toegestuurd. Ze moeten wat ontlasting in een flacon doen en opsturen naar een laboratorium. Als blijkt dat er afwijkingen zijn, volgt een onderzoek in het ziekenhuis. Via de anus wordt dan een slang ingebracht met een lengte van ongeveer 1,5 meter. Zo worden de darmen onderzocht op kwaadaardige poliepen.

Gefaseerde invoer

Ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders zullen een oproep krijgen voor de screening. De Gezondheidsraad pleit ervoor om het bevolkingsonderzoek gefaseerd in te voeren. Uiteindelijk zal het ongeveer 30 miljoen euro per jaar kosten.

Stijging overlevingskans

Ministers nemen de adviezen van de Gezondheidsraad doorgaans over. De Maag Lever Darm Stichting is zeer blij met het advies. Volgens een woordvoerder stijgt de overlevingskans van patiënten zeer als de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt. (ANP)

>> Skipr weekly <<

Elke zondagochtend om 8:00 uur het laatste nieuws in het weekoverzicht ontvangen? Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top