ACTUEEL

Vallen en fietsen jagen de zorg op kosten

Ongelukken kosten de Nederlandse gezondheidszorg ongeveer 2 miljard euro per jaar. Valincidenten en ongevallen op de fiets zijn de grootste kostenposten.

Dit blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit en VeiligheidNL waarover het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde publiceert. Bovenop die 2 miljard komt nog eens 1,5 miljard euro aan kosten wegens werkverzuim en verlies aan productiviteit.

Sportblessures

Valpartijen zijn goed voor 41 procent van de kosten. Dan gaat het vooral om struikelen en uitglijden van oudere vrouwen, het vallen van de trap en kinderen die van meubels af vallen. Verkeersongelukken veroorzaken 22 procent van de kosten. De helft daarvan komt door ongelukken op de fiets. De kosten voor sportblessures bedragen ongeveer 413 miljoen euro per jaar. Dure sporten zijn voetbal – met de meeste blessures – en paardrijden – door de aard van het letsel.

Breuken

De meeste kosten worden veroorzaakt door gebroken armen, gebroken benen en heupfracturen. Fracturen aan de bovenste en onderste extremiteiten komen veel voor en zorgen voor productiviteitsverlies. Heupfracturen komen minder voor, maar zijn zeer kostbaar.

De onderzoekers wijzen erop dat het overgrote deel van de beschreven ongevallen te voorkómen zijn.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

8 juni 2016

Er is als fietser moed voor nodig om samen met (lease)bakken gebruik te maken van de openbare weg. Ik heb nogal eens het idee dat ik als fietser een object ben in een computerspel met als scherm bij het stuur de voorruit van de auto. Deze bakken, vaak zwarte Golfs en BMW's, persen zich door het verkeer op enkele centimeters van mijn fietspedaal. Ik ben altijd blij om mijn toevallige koersvastheid op zo'n moment als 64 jarige, maar ik denk wel aan schoenen met stalen neuzen waarmee ik 'per ongeluk' een deuk trap. Je moet ze raken in het stalen verlengstuk van hun ego om de huidige blinde gekte in het verkeer (vooral de spits) te stuiten. Fietsers zijn uiteraard het slachtoffer. Ik hoop dat de auto's (levensgevaarlijke objecten van minstens 1000kg, met vaak maar één (haastig) persoon er in, meer en meer te gast worden in de bebouwde kom omdat fietsen de standaard wordt!

Top