ACTUEEL

Tandartsen tegen borende mondhygiënist

Tandartsen denken dat de mondzorg achteruit gaat als ook mondhygiënisten gaatjes mogen vullen. Ze reageren op plannen van minister Edith Schippers (Volksgezondheid), die bevoegdheden van de mondhygiënisten wil verruimen.

"Wij houden de minister persoonlijk verantwoordelijk als straks patiënten de straat op worden gestuurd met ernstige kiespijn door bijvoorbeeld complicaties", stelt Jan Willem Vaartjes, voorzitter van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT).

BIG

Door verruiming van de wet BIG zou het mondhygiënisten worden toegestaan te boren, tanden te vullen, röntgenfoto’s te maken en verdovingen te plaatsen.

Volgen de tandartsen kunnen mondhygiënisten zich door meer taken steeds minder richten op preventie. "Terwijl juist op dit gebied qua mondgezondheid en zorgkosten nog veel winst is te behalen."

ANT is wel voor het overdragen van taken van de tandarts, als dat in opdracht van de tandarts gebeurt en deze eindverantwoordelijke blijft voor de mondzorg. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

R. M. Dalmijn

7 juni 2016

Gelukkig heeft de zorgvrager de regie. Dat komt ernstig in de knel wanneer het aantal tandartsen verder gaat dalen en de opleidingscapaciteit zo sober blijft als deze nu is.
Zie uit naar het standpunt van de npcf.

Top