ACTUEEL

AMC krijgt 'zwarte doos' in operatiekamer

Het AMC gaat beginnen met operaties die worden vastgelegd in de medische variant van de zwarte doos. De eerste operatie ermee wordt woensdag uitgevoerd.

De Surgical Black Box is een computersysteem dat alle gegevens tijdens een operatie registreert, combineert en analyseert om gerichte feedback te kunnen geven aan het operatieteam. Het systeem is afkomstig uit Canada en wordt in het AMC voor het eerst in Europa beproefd.

Samenhang

Het idee van de Surgical Black Box is ontwikkeld door hoogleraar Chirurgie van de universiteit van Toronto, Teodor Grantcharov, in nauwe samenwerking met Air Canada. Alle data die tijdens een operatie gegenereerd worden door de apparatuur op de operatiekamer, zoals de anesthesie-apparatuur en de laparoscopische toren van de chirurg maar ook de temperatuur op de operatiekamer, de OK-deurbewegingen en het geluidsniveau, worden in samenhang geanalyseerd. Ook worden videobeelden en geluid meegenomen in de analyse.

De analyse wordt in een rapportage teruggestuurd aan het operatieteam van het AMC die vervolgens binnen 24 uur wordt nabesproken.

Ook het Radboudumc in Nijmegen begon vorig jaar met een Black Box-systeem waarbij audio- en video-opnames worden gebruikt. De Surgical Black Box is echter het eerste systeem dat alle data in de OK verbindt en in samenhang met video en audio-opnames geautomatiseerd analyseert.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top