ACTUEEL

Nieuw systeem orgaandonatie lijkt onhaalbaar

Het plan van D66 om de orgaandonatie op een andere manier te regelen, lijkt het niet te gaan halen in de Tweede Kamer. Het CDA liet dinsdag weten dat het een voorstel voor zogeheten actieve donorregistratie niet steunt. De partij kon het plan aan een meerderheid helpen, maar doet dat niet.

Hanke Bruins Slot (CDA) ziet te veel haken en ogen aan het D66-voorstel waardoor volwassen Nederlanders worden gedwongen te kiezen of zij wel of niet donor willen zijn. Wie niet kiest, wordt automatisch als donor geregistreerd. Mensen kunnen nu uit eigen beweging aangeven of ze donor willen zijn. Pia Dijkstra (D66) denkt dat er door de andere opzet meer nieuwe donoren komen. Elk jaar overlijden 150 mensen omdat er geen orgaandonor is.

Meer donoren

Maar het CDA is daar niet van overtuigd. Bruins Slot maakt zich zorgen over mensen die niet of nauwelijks kunnen lezen en schrijven of moeilijk overheidsinformatie kunnen verwerken. In het nieuwe systeem zouden zij te weinig worden beschermd, vindt het CDA-Kamerlid dat aangeeft dat dit beter is geregeld in de huidige aanpak. Het zit haar ook niet lekker dat in de nieuwe opzet geen verschil kan worden gemaakt tussen mensen die er bewust voor kiezen om donor te worden en degenen die geen keuze maken en toch als donor worden geregistreerd.

VVD, PVV, ChristenUnie, SGP en groep Kuzu/Öztürk hadden eerder al aangegeven dat ze het D66-voorstel een stap te ver vinden. PvdA, SP en GroenLinks staan er wel achter. Donderdagavond praat de Kamer over het D66-voorstel.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top