ACTUEEL

Ambulances gaan landsgrens over bij noodgevallen

Nederlandse en Belgische ambulances mogen bij noodgevallen op elkaars grondgebied gaan helpen. Op ambtelijk niveau is hiervoor een bijstandsregeling uitgewerkt. Dat heeft de intergouvernementele organisatie Benelux maandag in een nieuwsbrief gemeld.

Goedkeuring regeling

De ministers moeten de regeling in december goedkeuren. Vervolgens kan de regeling in werking treden. De regeling geldt alleen voor noodgevallen en bij een tekort aan eigen ambulances. Het ambulancepersoneel mag in het buitenland hooguit de medische handelingen verrichten die daar zijn toegestaan.

Knelpunten

Het Beneluxparlement, waarin Kamerleden uit Nederland, België en Luxemburg zitten, heeft medio dit jaar in een aanbeveling erop aangedrongen snel een regeling uit te werken. In de praktijk bleken er allerlei knelpunten. Zo rezen er vragen over de erkenning van de ambulances, de verschillen in vakbekwaamheid van het personeel, de voorrangsregels voor ambulances en de vergoedingen.

Contracten met Frankrijk en Duitsland

De nieuwe Nederlands-Belgische regeling is geïnspireerd op overeenkomsten die België al heeft met Frankrijk en Duitsland. Aan grensoverschrijdende bijstand in het Luxemburgs-Belgische grensgebied is in de praktijk vrijwel nooit behoefte, zodat daarvoor nog geen regeling is opgezet. (ANP)

>> Skipr weekly <<

Elke zondagochtend om 8:00 uur het laatste nieuws in het weekoverzicht ontvangen? Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top