ACTUEEL

IGZ: misstanden vragen om doorbreken hiërarchie

Hiërarchische structuren in de zorg moeten doorbroken worden. Het bestuur heeft namelijk te vaak onvoldoende zicht op wat er op de werkvloer gebeurt. Daarbij is de verantwoordelijkheidsverdeling en -aflegging is in veel ziekenhuizen niet goed geregeld. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), meldt MedNet.

Verantwoordelijkheden beter organiseren

“Wie kijkt naar de misstanden uit het recente verleden, ziet dat deze konden voortbestaan doordat het bestuur niet goed op de hoogte was”, zegt IGZ-woordvoerder Van der Horst tegen MedNet. De inspectie wil daarom dat verantwoordelijkheden in de zorg beter worden georganiseerd. Dat moet een ‘democratische ontwikkeling’ zijn. Volgens IGZ-woordvoerder Van der Horst wil de inspectie de discussie aanwakkeren.

Samenwerking

Het instellingsbestuur hoort volgens Van der Horst te regelen dat de samenwerking tussen zorgverleners optimaal is, zo dat zorgverleners elkaar onderling structureel kunnen aanspreken en dat zij verantwoordelijkheid afleggen over hun werk. De inspectie verwoordt haar standpunt in een rapport dat ze binnenkort publiceert, meldt MedNet. De inspectie bracht haar standpunt in eerdere inspectierapporten al naar voren.

>> Skipr 1 jaar Event 10 december <<

Skipr bestaat op 10 december 1 jaar en viert dit met een bijzonder evenement in de Orangerie in Den Bosch. Meer informatie en het programma vindt u hier. Of meldt u direct aan voor het Skipr 1 jaar Event.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank van Wijck

18 november 2009

De Inspectie stelt dat het instellingsbestuur hoort te regelen dat de samenwerking tussen zorgverleners optimaal is, dat zorgverleners elkaar onderling structureel kunnen aanspreken en dat zij verantwoordelijkheid afleggen over hun werk. Hoe de bestuurders dit moeten doen, zegt ze er niet bij. En dat snap ik ook wel, want het ontbreekt de Inspectie aan macht om dit af te dwingen. Ze speelt het dan ook slim door dit discussiepunt in de publiciteit te brengen. De enige manier waarop ooit verandering in de bestaande structuur binnen zorginstellingen tot stand zal komen, is als die instellingen zich hiertoe gedwongen voelen door hun klanten. De discussie die de Inspectie nu aanzwengelt, hoort dus een maatschappelijke discussie te worden.

Anoniem

1 september 2011

wat doet de igz nu precies?ze weten t zelf niet namelijk...

Top