ACTUEEL

Twee ziektes veroorzaken bijna eenderde van de ziektelast

Pneumokokken en influenza zijn samen verantwoordelijk voor 31 procent van de aan infectieziektes verloren gegane levensjaren in Nederland. Dit schrijft het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) op basis van berekeningen van onderzoekers van het RIVM en de Universiteit Utrecht.

Pneumokokkeninfecties kosten Nederlanders jaarlijks 9444 gezonde levensjaren, meldt NTvG. Griep kost Nederlanders 8670 jaar. Van de seksueel overdraagbare aandoeningen zorgen met name hiv en chlamydia voor een grote ziektelast. Creutzfeldt-Jacob en hondsdolheid zijn het schadelijkst, maar komen weinig voor. De onderzoekers zien een stijging van het aantal mensen met tuberculose, die voornamelijk het gevolg is van migratie. Ook de meeste legionellagevallen komen uit het buitenland.

Om beleidskeuzes en -prioriteiten te stellen is het belangrijk om inzicht te krijgen welke ziektes Nederlanders treffen, en in welke mate. De wetenschappers van het RIVM en de Universiteit Utrecht onderzochten om die reden de belangrijkste infectieziektes die Nederlanders troffen tussen 2007 en 2011. Zij berekenden hoeveel DALY’s (disability-adjusted life years) die kostten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top