ACTUEEL

Zorg gebruikt Zweedse band steeds minder

Het aantal mensen dat wordt vastgebonden met de zogeheten Zweedse band is bij dertig instellingen in een half jaar tijd met tweederde afgenomen, van 334 naar 120. De actie om ouderen en verstandelijk gehandicapten bij problemen niet meer vast te binden, lijkt succes te hebben.

Alternatief

De nieuwe cijfers daarover zijn dinsdag bekendgemaakt op het congres 'Zorg voor vrijheid, de volgende stap' in Ede. Een alternatief voor het vastbinden, dat  als een zware vrijheidsbeperkende maatregel wordt gezien, is niet nodig.

Het project 'Ban de band van zorg' dat de Zweedse band wil weren uit de zorg, is een initiatief van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in samenwerking met de brancheorganisaties, beroepsverenigingen en cliëntenorganisaties in de zorg. “Uit landelijke metingen blijkt dat het aantal onrustbanden in de ouderenzorg dit jaar al met de helft is verminderd”, zegt Elly Duijf, projectleider van Zorg voor Vrijheid.

'Ban de band'

De organisatie wil dat over twee jaar alle onrustbanden uit de zorg zijn verbannen en dat de mensen meer bewegingsvrijheid hebben. “Dat vraagt om een cultuuromslag. Daarom gaan we binnenkort het land in om met de zorginstellingen te praten over het belang van bewegingsvrijheid en wat zorgorganisaties daar aan kunnen doen. Dat is nog te weinig bekend”, aldus Duijf.

'Onrustband'

Zorgpersoneel gebruikt de onrustband als bewoners agressief worden, zichzelf of anderen wat aandoen, maar ook om te voorkomen dat ze vallen. Volgens Zorg voor Vrijheid is het 'paardenmiddel' in veel gevallen onnodig. “Een andere vorm van bejegening blijkt soms ook voldoende te zijn”, zegt Marjolein van Vliet van Vilans, het kenniscentrum voor de langdurende zorg en uitvoerder van Ban de Band.

Maatwerk en alternatieven

“Als je weet waarom iemand onrustig wordt, dan kan je daar wat aan doen. Een rustgevend wandelingetje blijkt soms net zo effectief als het vastbinden van iemand. Het is maatwerk en daarbij kan uit tal van goede alternatieven worden gekozen.” Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht is eerder al gebleken dat het vastbinden van bewoners van zorginstellingen negatieve gevolgen heeft op de lange termijn.

Nadelige gevolgen

Vastbinden zou het ontstaan van incontinentie bevorderen, maar ook doorligwonden veroorzaken, depressie, agressie, onrust en agitatie. Ook botten en spieren verzwakken wanneer iemand in de Zweedse band zit. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top