ACTUEEL

FNV: 1200 ouderen claimen zorg terug

Ruim 1600 ouderen hebben zich bij FNV Zorg & Welzijn gemeld over het verminderen of stopzetten van huishoudelijke hulp. De vakbond gaat 1200 ouderen helpen om die zorg terug te claimen.

Dat meldt de FNV in een persbericht. De vakbond heeft twee weken geleden een telefonisch meldpunt geopend, na de uitspraak van de hoogste bestuursrechter, de Centrale Raad van Beroep, over huishoudelijke hulp in de Wmo.

Beleid  

Ouderen uit bijna tweehonderd gemeenten hebben zich bij de FNV gemeld. Sommigen zijn van zeven uur per week teruggegaan naar helemaal geen huishoudelijke hulp meer. De meeste meldingen kwamen uit Enschede, Amsterdam en Rotterdam. De gemeenten Amsterdam en Rotterdam hebben inmiddels aangekondigd dat zij hun beleid gaan aanpassen. Ook kleinere gemeenten, zoals Hollands Kroon en Schagen, passen hun beleid aan.

Ombudsman

De Nationale ombudsman onderzocht de manier waarop de gemeente Enschede op onderdelen uitvoering geeft aan de Wmo, waaronder de huishoudelijke hulp. Aanleiding voor het onderzoek waren signalen van de stichting Sociaal Hart Enschede over de gemeentelijke uitvoering van de Wmo. Ook hieruit bleek dat burgers zich ongerust maken over de vermindering van uren. De ombudsman onderneemt geen verdere acties, omdat de meeste burgers de mogelijkheid hebben om via juridische procedures hun recht te halen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top