HRM

Langdurig ziekteverzuim zorg stijgt opnieuw

Langdurig ziekteverzuim zorg stijgt opnieuw

In de zorg is het langdurig ziekteverzuim weer toegenomen. In het eerste kwartaal van 2016 is het percentage langdurig zieken ten opzichte van dezelfde periode in 2014 met ruim 18 procent gestegen.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Vernet Verzuimnetwerk B.V. dat onderzoek deed onder ruim vierhonderd zorginstellingen met circa 450.000 medewerkers in totaal. Het langdurig verzuim nam toe over de hele linie, al zijn de problemen van oudsher het grootst in de VVT, volgens Vernet-directeur Marieke Schurink. Ziekenhuizen scoorden juist iets beter.

De stijging van het langdurig verzuim is het hoogst onder ouderen (19 procent) en onder jong volwassenen tot 26 jaar het laagst; in deze groep daalde het licht met 3,4 procent. De cijfers voor langdurig verzuim zijn volgens Vernet sinds 2009 niet zo hoog geweest. Door de vergrijzing is inmiddels meer dan eenvijfde van de werknemers in de zorg 55-plusser. Vernet noemt de stijgende lijn van langdurig zieke ouderen "een hardnekkig probleem voor zorginstellingen".

Verzuimcijfers

Volgens Schurink is er aan dit hoge langdurige verzuim iets te doen en kan er geleerd worden van de zorginstellingen die goed scoren op hun verzuimcijfers. Daarom heeft het onderzoeksbureau met behulp van de twaalf best scorende Nederlandse zorginstellingen een aanbevelingenrapport opgesteld om te helpen het verzuim in de zorg terug te dringen. Schurink roept alle zorginstellingen op om gebruik te maken van de kennis uit het rapport en deze toe te passen om langdurig ziekteverzuim tegen te gaan.

"Het is belangrijk om creatief te zijn en in gesprek te gaan met de medewerker in het zoeken naar oplossingen voor langdurig ziekteverzuim. Zorginstellingen die goed scoren op verzuim bieden oudere werknemers bijvoorbeeld aan om een dag minder te werken", zegt Schurink. "Of stel dat een werknemer van 63 of 64 jaar oud denkt dat hij 67 jaar niet gaat redden, zou je samen kunnen kijken naar het pensioenoverzicht en een berekening kunnen maken. Medewerkers gaan weer met plezier naar het werk, alleen al omdat ze iets minder zijn gaan werken of op tijden werken die beter bij hun leven passen."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top