Tech

Robots ontvangen patiënten in Belgische ziekenhuizen

In twee Belgische ziekenhuizen heten per vandaag robots de patiënten welkom. AZ Damiaan in Oostende en CHR Citadelle in Luik gebruiken daar mensachtige robots voor van 1.40 meter groot. Ze kregen de naam ‘Pepper’ mee.

Dat heeft Zora Bots, de Oostendse firma die de robots produceert, bekendgemaakt.

Medische setting

In de ziekenhuizen werden al zogenaamde ‘Nao’-robots ingezet op onder andere geriatrie, kinderen- en revalidatieafdelingen. Hun opvolger Pepper is iets groter en mobieler en daardoor speciaal geschikt voor het ontvangen van patiënten en bezoekers. Ze hebben een tablet op hun borst, een camera en spraakherkenning. Pepper is al eerder getest in winkels in Frankrijk en Japan. Het is voor het eerst dat ze in een medische setting worden ingezet.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wim Jongejan

21 juni 2016

Het inzetten van dit soort apparaten heeft nogal wat consequenties op het gebied van het ICT-netwerk van de instelling en de privacy.
De "robot" bevat computers en communiceert met het wifi-netwerk van de instelling. Daarvoor moet een van de rest gescheiden netwerkdeel worden gemaakt om te voorkomen dat er via Pepper datalekkage mogelijk is. Ook heeft Pepper twee videocamera's en vier microfoons aan boord en maakt dus opnamen van patiënten, personeel en niet zieke begeleidende mensen. Die opnamen worden ergens opgeslagen. Mensen die Pepper treffen moeten dit weten en dit kunnen weigeren. Pepper's computer is verbonden met een cloud-based dataopslag en zou dmv Microsoft's Azure suite voor het Internet of Things met andere Peppers verbonden worden/zijn. Wat één Pepper "leert" zou dan ten goede komen aan andere Peppers. Het is meer dan een soort stand-alone robot.
Deze mensachtige "robot" is nu niet bepaald een zinvolle toevoeging aan een ziekenhuis, maar gewoon een soort gadget met nogal wat bezwaren. Eigenlijk is wat hij doet nogal sneu. Pepper moet de weg wijzen maar doet dat door op een display een plattegrond te tonen. Kijk eens naar de video in het volgende artikel. http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2738667/2016/06/14/Deze-robot-Pepper-wijst-je-voortaan-de-weg-in-het-ziekenhuis-van-Oostende.dhtml

Top