ACTUEEL

'Ingreep heupprothese kan goed en veilig poliklinisch'

Gezonde patiënten met artrose die in aanmerking komen voor een heupprothese, kunnen die ingreep heel goed in dagbehandeling ondergaan. Sinds 2014 zijn in het Reinier de Graaf 160 mensen op deze manier behandeld. Orthopedisch chirurg en onderzoekster Yvon den Hartog volgde de eerste patiënten uit deze groep op de voet en promoveert woensdag 15 juni aan het Erasmus MC op haar onderzoek.

Op dit moment worden de meeste artrosepatiënten enkele dagen opgenomen voor een totale heupprothese. Voor haar studie onderzocht Den Hartog aanvankelijk hoe de zorg rond deze ingreep zo goed mogelijk kon worden georganiseerd. "De ligduur na de ingreep werd daardoor al zo verkort dat we bedachten dat het wellicht in dagbehandeling zou kunnen." In april 2014 startte onder leiding van orthopedisch chirurg Stephan Vehmeijer een pilot met een poliklinische totale heupprothese in het Reinier de Graaf, een Europese primeur.

Yvon den Hartog volgde de orthopedische patiënten van de dagbehandeling bij Reinier de Graaf enkele maanden lang. Ze kwam tot de conclusie dat zij het minstens even goed doen als patiënten die enkele dagen werden opgenomen na de operatie. Ze bracht de tevredenheid van de groep in kaart aan de hand van de PROM’s (Patients Reported Outcome Measures).

Sneller mobiel

De patiënten uit de dagbehandelingsgroep werden door Vehmeijer allemaal geopereerd volgens de zogeheten 'voorste benadering', een chirurgische techniek waarbij geen spieraanhechtingen worden los gemaakt. Den Hartog: "Patiënten die met deze techniek worden geopereerd, zijn wat sneller mobiel dan patiënten die met andere technieken worden geopereerd. De voorste benadering is in anatomisch opzicht ingewikkelder. Maar patiënten kunnen, doordat de spieren in tact blijven, sneller weer zonder krukken lopen en een trap op.’’

Gezond

In Nederland worden jaarlijks meer dan 25.000 heupprothesen geplaatst. Dit aantal neemt toe door de vergrijzing. Om in dagbehandeling te kunnen worden behandeld, dienen patiënten goed gezond te zijn. Hart- en vaatziekten en het slikken van bloedverdunners zijn taboe. "En ze moeten het natuurlijk zelf willen. Ook is er, zeker de eerste nacht, iemand nodig die hen thuis goed kan verzorgen." Vervolgonderzoek is nog wel nodig.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Jaap van den Heuvel

21 juni 2016

Een prachtige innovatie.

Branda

7 september 2016

Kijk ook op www.orthoparc.nl
Heupoperatie in dagbehandeling door dr. Vehmeijer. Zonder wachtlijst.

Top