HRM

SER pleit voor behoud sociale werkplaatsen

Gemeenten doen nog veel te weinig om mensen met een beperking aan werk te helpen. Om te voorkomen dat daardoor een 'zeer kwetsbare groep' buiten de boot valt, is het zaak de sociale werkplaatsen niet te sluiten, maar een nieuwe rol te geven in de werkvoorziening.

Dat stelt de Sociaal-Economische Raad (SER) in een dinsdag gepubliceerde verkenning. De sociale werkplaats was tot voorkort de plek waar mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking terechtkonden voor werk. Het kabinet heeft besloten dat voortaan gewone bedrijven, samen met de gemeenten, ervoor zorgen dat deze groep mee kan doen in de samenleving.

Achterstand inhalen

Werknemers én werkgevers stellen vast dat dit nauwelijks van de grond komt. Er worden veel te weinig aanvragen voor 'beschutte' werkplekken goedgekeurd. Omdat de afbouw van de sociale werkplaatsen sneller gaat dan de opbouw van nieuwe alternatieven, is bijsturing van het beleid noodzakelijk. "Wij moeten nu alles op alles zetten om de achterstand in te halen'', aldus SER-voorzitter Mariëtte Hamer.

"Deze bijstelling is echt noodzakelijk want kwetsbare mensen verdienen onze bescherming'', zei FNV-voorzitter Ton Heerts. Werkgeversvoorman Hans de Boer onderschrijft dat. "Ondernemers willen deze groep er gewoon bij. We kunnen hen niet in de steek laten.'' (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top