ACTUEEL

Zorgverzekeraars compenseren btw samenwerking eerste lijn

Samenwerkingsverbanden in de eerste lijn die met terugwerkende kracht btw moeten betalen, kunnen deze vergoed krijgen door zorgverzekeraars. Dat maakt Zorgverzekeraars Nederland bekend.

Samenwerkingsverbanden in de eerste lijn vallen sinds 1 januari 2016 voor een deel van hun werkzaamheden onder de sociaal-culturele btw-vrijstelling, te weten voor het overhead-deel van de ketenzorg en voor de gehele module ‘geïntegreerde eerstelijnszorg’ (GEZ). Tot 2016 waren de samenwerkende zorgaanbieders wel btw-plichtig en de Belastingdienst legt nu regelmatig met terugwerkende kracht tot vijf jaren btw-naheffingsaanslagen op.

Zorgverzekeraars hebben besloten om onder voorwaarden de omzetbelasting te vergoeden. De zorgaanbieder en zorgverzekeraar moeten wel in hun contract vastleggen of de afgesproken tarieven inclusief of exclusief btw zijn. Als zorgverzekeraars en samenwerkingsverbanden geen afspraken over btw maakten in hun contract, wordt aangenomen dat de tarieven exclusief btw zijn, aldus Zorgverzekeraars Nederland.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top