ACTUEEL

Philadelphia belast frisdranken

Philadelphia is donderdag de eerste grote Amerikaanse stad geworden die frisdranken gaat belasten. De lokale wet werd onder applaus en gejuich met 13 tegen 4 stemmen aangenomen.

De belasting betekent een nieuwe klap voor de frisdrankindustrie, die al te lijden heeft onder de groeiende bezorgdheid van consumenten over hun gezondheid. De belasting van anderhalve cent gaat gelden op dranken waaraan suiker of kunstmatige zoetstoffen zijn toegevoegd.

Sinds 2009 hebben verschillende plaatsen in de Verenigde Staten geprobeerd een soortgelijke belasting in te voeren. Ook Philadelphia probeerde het twee keer eerder, maar zonder resultaat. Tot nog toe lukte het alleen in de Californische universiteitsstad Berkeley.

Het wetsvoorstel in Philadelphia onderscheidde zich van eerdere pogingen doordat burgemeester Jim Kenney de potentiele fiscale voordelen van de frisdrankbelasting benadrukte in plaats van de volksgezondheid. Die strategie kan bepalend worden voor de beweging die streeft naar de invoer van een belasting op suiker- of zoetstofhoudende dranken. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top