ACTUEEL

NIVEL: Antibioticagebruik kan in veel EU-landen omlaag

In veel Europese landen is het antibioticagebruik te hoog. Dat komt doordat antibiotica soms nog zonder recept verkrijgbaar zijn, maar ook doordat artsen en apothekers forse druk van patiënten ervaren om ze voor te schrijven of te verkopen.

In Nederland is het gebruik van antibiotica door mensen het laagst van heel Europa. Toch is het hoge gebruik van deze middelen in andere landen ook een zaak die Nederland aangaat, stelt onderzoeksinstituut NIVEL. Antibioticaresistentie houdt zich immers niet aan grenzen.

Zelfmedicatie

Hoewel het in de EU niet is toegestaan, kunnen mensen in veel landen in Zuid- en Oost-Europa antibiotica nog zonder recept kopen bij de apotheek. Daarbij worden vaak meer pillen verstrekt dan nodig zijn voor één kuur.

Dit is gebleken bij het ARNA project, dat met name op deze zelfmedicatie was gericht. In zes landen: Spanje, Italië, Hongarije, Roemenië, Griekenland en Cyprus is onderzoek gedaan. Naast zelfmedicatie hebben de zes landen ook een hoog gebruik van voorgeschreven antibiotica. Artsen en apothekers in de zes landen ervaren druk vanuit patiënten om antibiotica voor te schrijven of te verkopen. 

Acties

Op 17 juni organiseerden het NIVEL en de Universiteit van Antwerpen het congres 'Towards a more prudent use of antibiotics in the European Union'.  Hier wisselden beleidsmakers en veldpartijen uit 21 Europese landen ideeën uit om het antibioticagebruik te verbeteren. Resultaat van het congres is het 'Utrecht statement on antibiotic use' waarin acties aangekondigd worden om als Europa en in de lidstaten te werken aan een rationeler gebruik van antibiotica.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top