ACTUEEL

Zorgorganisaties stappen in MVO Netwerk Zorg

Ggz-organisatie Cosis, zorgconcerns Espria en KwadrantGroep en ziekenhuis Nij Smellinghe hebben zich aangesloten bij het MVO Netwerk Zorg van MVO Nederland. In dit netwerk houden zij hun kennis over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) up to date en vinden ze contact met gelijkgestemde geesten bij collega zorgorganisaties en bedrijfsleven.

Dit maakt MVO Nederland bekend.

Helene van der Vloed van het MVO Netwerk Zorg ziet de toetreding van diverse nieuwe partijen als een signaal: “Duurzaamheid in de zorg is een begrip dat meer lading en diepgang krijgt. Het wordt duidelijk dat niet alleen goede milieumaatregelen, maar ook een integrale visie op duurzame gezondheid van cliënten, medewerkers, samenleving én de eigen organisatie horen bij MVO in de zorg.” Zij onlangs een tweede MVO Expeditie voor de zorg af in het noorden van Nederland, waarin zij met haar team 8 zorgorganisaties begeleidde naar een duurzame organisatiestrategie. Vier van deze organisaties kozen aansluitend hierop voor lidmaatschap van het MVO Netwerk Zorg.

De zorgorganisaties kozen ieder hun eigen route. Bij Cosis staat maatschappelijk verantwoord ondernemen standaard op de bestuurlijke agenda en in het meerjarenplan. Een nieuwe MVO-functionaris is bijvoorbeeld gestart met een onderzoek naar hoe te komen tot een energieneutraal vastgoedbestand. Espria heeft MVO vertaald naar vijf speerpunten en opgenomen in het strategisch vastgoedplan en als structureel onderdeel van het inkoopgedrag. Dit betekent dat Espria bij haar leveranciers standaard de duurzaamheidsissues aankaart.

Zonnepanelen

KwadrantGroep is aan de gang met het vertalen van de waardevolle rol die zij als zorgorganisatie vervult in het maatschappelijk speelveld. De organisatie werkt nu samen met zorg- en ketenpartners aan twee transitiearena’s rondom positieve gezondheid en inclusieve samenleving. De Friesland Zorgverzekeraar, provincie en gemeenten hebben medewerking toegezegd. Nij Smellinghe heeft positieve gezondheid opgenomen in het beleid. Verder pakt het ziekenhuis milieu-issues aan, zoals de enorme berg plastic verplakkingen en de energievoorziening. Nij Smellinghe gaat het dak bekleden met 7500 zonnepanelen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top