Finance

Verzekeraars willen onderhandelen met farmaceuten

Zorgverzekeraars zouden moeten meeonderhandelen over de prijs van geneesmiddelen. Daarvoor pleiten zorgverzekeraar althans zelf in Medisch Contact deze week.

"Wij zijn gewend om te onderhandelen over grote belangen en grote bedragen", zegt Nathalie Gauthier, zorginkoper medisch-specialistische zorg bij VGZ. "Ik denk dat als wij betrokken worden bij de gesprekken, de onderhandelingen effectiever verlopen en de resultaten misschien wel beter zijn."

Alexander Bybau, adviseur zorginkoop bij Zilveren Kruis, wijst er in Medisch Contact op dat de onderhandelingen die het BFAG (Buro Financiële Arrangementen Geneesmiddelen, red.) voert, vaak over monopolistische geneesmiddelen gaan. Als de verzekeraars aanschuiven bij deze onderhandelingen zouden aanschuiven zou dat de inkoopkracht vergroten, meent hij.

Voor de geneesmiddelen waar verschillende varianten van bestaan denkt Bybau aan een gezamenlijk voorkeursbeleid. "Wij onderzoeken als verzekeraars de mogelijkheden om bij de inkoop van deze medicijnen samen te werken met ziekenhuisapothekers en beroepsgroepen", aldus Bybau.

Geheim

Minister Schippers (Volksgezondheid) onderhandelt al enkele jaren met de farmaceuten over de prijs van kostbare nieuwe medicijnen zodat die tegen een aanvaardbare prijs toch beschikbaar komen voor patiënten. VWS becijferde onlangs wat in 2018 de effecten van deze onderhandelingen kunnen zijn en concludeert dat er zeker 203 miljoen euro mee is gemoeid.

Het was voor het eerst dat bekend werd gemaakt hoeveel geld deze onderhandelingen kunnen opleveren. Hoeveel er voor de afzonderlijke middelen wordt afgedongen, blijft geheim. Fabrikanten eisen geheimhouding in ruil voor de korting die zij geven. Zorgverzekeraars laken dit gebrek aan transparantie.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

J.Keyzer

22 juni 2016

"Zorgverzekeraars laken dit gebrek aan transparantie", hoe kunnen ze het zeggen. Het is identiek aan wat zorgverzekeraars zelf doen. Zij hebben aanbestedingen "onder couvert" voor preferente geneesmiddelen. Dat komt erop neer dat deze geneesmiddelen voor een hoge prijs in de markt worden gezet en de desbetreffende zorgverzekeraar een niet transparante korting rechtstreeks van de leverancier ontvangt. Intransparant voor iedereen.
Laten de zorgverzekeraars eens het goede voorbeeld geven door zelf transparant te zijn in hun geneesmiddelbeleid!

Top