ACTUEEL

Schippers: integrale geboortezorg is niet verplicht

Regio’s die dat niet willen, hoeven geen gebruik te maken van de integrale bekostiging van geboortezorg. Dat heeft minister Schippers vandaag geantwoord op Kamervragen. Op veel plaatsen in de samenleving bestaat de indruk dat de nieuwe bekostiging per 1 januari overal verplicht ingevoerd wordt. Dat is echter niet het geval en ook nooit onderdeel geweest van de plannen, zo laat het ministerie weten.

Minister Schippers maakt het per 1 januari 2017 voor de 79 regio’s in de verloskundige zorg mogelijk om te kiezen voor de integrale geboortezorg. Bij deze vorm van geboortezorg zijn verloskundige en gynaecoloog vanaf het begin samen betrokken bij de zorg voor de zwangere. Het bekostigingsmodel verandert daarmee ook: het hele zorgtraject moet uit één pot komen.

Deze nieuwe vorm wordt ingevoerd náást de huidige bekostiging. Regio’s die dat willen kunnen er vanaf volgend jaar gebruik van maken. Zij kunnen dan zelf afspraken maken over de samenwerkingsvorm tussen verloskundigen en gynaecologen en over de verdeling van het geld. Regio’s die dat niet willen kunnen gewoon gebruik blijven maken van de huidige bekostiging,  benadrukt de minister. Ook geldt er geen overgangsperiode of einddatum.

Protest

Onder verloskundigen is veel protest tegen het nieuwe model. Zij vrezen dat hun positie wordt ondermijnd, dat de keuzevrijheid van zwangere vrouwen wordt beperkt en dat de geboortezorg wordt gemedicaliseerd.

Schippers benadrukte vandaag het belang van een sterke positie van de verloskundige en zegt dat de introductie van integrale bekostiging in de geboortezorg  deze niet aantast. De integrale bekostiging zou juist stimuleren dat zorg waar mogelijk door de verloskundige en de kraamverzorgende.

Wanneer een regio kiest om gebruik te maken van integrale bekostiging, heeft dit volgens de minister ook geen invloed op de vrijheid van de zwangere om te kiezen waar en hoe zij wil bevallen. Er zal in de nieuwe situatie nog steeds sprake zijn van thuisbevallingen, bevallingen in een geboortecentrum, poliklinische bevallingen en ziekenhuisbevallingen. De vrouw beslist dat zelf, aldus Schippers.
 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top