ACTUEEL

Cosis-topvrouw: 'Invloed Den Haag wordt overschat'

Cosis-topvrouw: 'Invloed Den Haag wordt overschat'

“De invloed van het ministerie wordt overschat. Ik denk niet dat je zorg vanuit Den Haag kunt regelen, behalve randvoorwaarden. Maar die zijn in Drenthe niet anders dan in Twente, Zeeland of Utrecht.”

Dat zegt Ria Stegehuis, sinds kort voorzitter raad van bestuur van Cosis, de holding van NOVO en Promens Care in een vraaggesprek met interviewer Willem Wansink. Stegehuis: “We kijken te veel naar Den Haag om het dicht te regelen. Alsof alles beter wordt als er alsmaar meer regels bijkomen.” Strijdbaar: “Wat kan Den Haag in vredesnaam voor ons doen? Je moet het zelf doen en je afvragen wat jouw bijdrage voor mensen is.”

Wennen aan minder 

De Nederlandse zorg “moet wennen aan minder”, erkent Stegehuis in het zomernummer van Skipr magazine. “Als zorginstellingen kunnen we niet allemaal blijven groeien. Daar zit een einde aan. Er is al veel overhoop gehaald. De tarieven zijn aangepast, de vraag naar zorg is gewijzigd. Nu moeten we kijken hoe we het op een andere manier aanpakken. Slimmer. Samen, vanuit eigen kracht.”

Zij weet dat deze benadering een “andere manier van besturen” vergt. Stegehuis: “Mopperen heeft geen zin. Je bent niet klakkeloos overgeleverd aan ‘het systeem’. Je bent er zelf bij. Ga dus goed na wat beter kan en wat er niet meer hoeft.”

Horendol

Wees dus voorzichtig met teveel systeemwijzigingen, waarschuwt zij. “Veel medewerkers kunnen alle veranderingen in de zorg niet bijbenen. Een wijziging doorvoeren kost tijd.” Die tijd wordt vaak niet genomen. “Veranderingen buitelen over elkaar heen. Hoe meer onze medewerkers bezig moeten zijn met aanpassingen in de systemen, hoe minder ze gericht kunnen zijn op de patiënt waar het om gaat. Dat maakt mensen horendol.”
Stegehuis: “Stelselwijzigingen maken de zorg niet beter. Dat doen mensen, dat doen de professionals op de werkvloer.”

Cosis is een bestuurlijk gefuseerde organisatie die zorg levert aan mensen met een psychische of verstandelijke beperking in Groningen en Drenthe. Tot eind 2015 was bestuursvoorzitter Stegehuis lid van de directieraad bij zorgverzekeraar Menzis met de portefeuille Zorg.

Het volledige interview met Ria Stegehuis is terug te lezen in Skipr magazine 07/08 2016.  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top