ACTUEEL

Floris Sanders wijst Orde-voorzitter terecht

De oproep van Willem van der Ham, voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten, om de te veel gemaakt omzetten door ondersteunende specialisten terug te storten, is onjuist en ongenuanceerd. Dat zegt Floris Sanders, radioloog en voormalig Orde-voorzitter,  op de site van Medisch Contact.

‘Uitwassen zijn onverdedigbaar’

Van der Ham stelt in Medisch Contact dat de ‘uitwassen’ in de omzetten van de ondersteunende specialisten niet verdedigbaar zijn. De inkomensontwikkeling ondermijnt volgens Van der Ham “onze maatschappelijke positie; wie niet als ‘grootgraaier’ wil worden geafficheerd, moet zich ook niet zo gedragen.”

Oproep niet zinvol

Sanders: “Met een morele oproep aan alle ondersteuners doet hij [Van der Ham] de suggestie dat degenen die niet terugstorten abject handelen. Hij had beter moeten weten.” Volgens Sanders is het zinloos alle ondersteuners op te roepen tot terugstorten. Er zijn immers na de aanpassing van de ondersteunerscompensatie nog steeds maatschappen die te veel krijgen, maar ook maatschappen die te weinig krijgen.

Wetenschappelijke verenigingen

De Orde heeft vorige week uitgebreid gesproken met de wetenschappelijke verenigingen van ondersteunende specialismen. Zij zijn toen niet tot overeenstemming gekomen. De uitspraken van Van der Ham zijn daarom opmerkelijk.

Ondersteuners versus snijders

Mat Daemen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Pathologie, vindt dat de uitlatingen van de Orde-voorzitter ondersteuners en ‘snijders’ tegen elkaar opzetten. Hij stelt op de site van Medisch Contact: “De minister heeft vastgesteld dat er geen juridische basis is voor terugbetalen en wij onderschrijven dat. Het is flauw van Van der Ham dat hij via Medisch Contact alsnog zijn gelijk probeert te halen.”

>> Skipr weekly <<

Elke zondagochtend om 8:00 uur het laatste nieuws in het weekoverzicht ontvangen? Registreer u voor de Skipr weekly.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

23 november 2009

het blijft natuurlijk merkwaardig dat de specialisten niet bereid zijn (een deel van) de teveel ontvangen inkomsten terug te storten, hoewel er inhoudelijk geen meningsverschil over de ongewenste fouten in de systematiek, die tot de extra betalingen geleid hebben. dat behoudt de schijn van kwade trouw en in wat bij uitstek een vertrouwensrelatie moet zijn, die tussen patiënt en specialist, is dat zeer ongewenst.

Anonym

23 november 2009

Ter aanvulling op #1

Vorige week kwam de Orde met een persbericht onder de titel:'Specialisten willen loon naar werken'Wat de gestudeerde heren blijkbaar niet begrijpen is dat dat verhaal twee kanten op werkt....

Top