ACTUEEL

Rekruteren Indiase ok-assistenten moet aan banden

Ziekenhuizen moeten niet te snel zorgpersoneel aantrekken uit ontwikkelingslanden die zelf een tekort aan artsen en verplegers kennen. Ze zouden eerst alle andere mogelijkheden moeten benutten om gespecialiseerd personeel te werven. Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) woensdag geschreven aan de Tweede Kamer.

Amsterdam haalt 54 ok-assistenten uit India

Aanleiding zijn berichten dat de Amsterdamse ziekenhuizen AMC en VUmc in totaal 54 ok-assistenten uit India hebben gehaald. Klink heeft de instellingen om opheldering gevraagd. Voor hij weet hoe de vork in de steel zit, wil hij er niet dieper op ingaan. Vorige maand liet hij nog weten het ongewenst te vinden dat het Groningse UMCG veertien Indiase ok-assistenten had gerekruteerd.

Werven buiten de EU

Pas als het echt niet anders kan, mogen ziekenhuizen personeel van buiten de Europese Unie halen. Maar omdat India zelf een tekort heeft aan medewerkers in de zorg, komt dat land niet in aanmerking om personeel te leveren, vond Klink in de zaak van het Groningse ziekenhuis. Wel tekende hij aan dat de Indiase verpleegkundigen na drie jaar in Groningen terugkeren naar hun vaderland en daar van hun ervaringen in Nederland profiteren.

Opleidingsfonds zorgpersoneel

Klink heeft de ziekenhuizen voorgesteld volgend jaar een opleidingsfonds voor gespecialiseerde verpleegkundigen te beginnen. Ziekenhuizen die dit soort personeel opleiden, kunnen daarvoor een beloning krijgen.

Regels versoepelen

Een Kamermeerderheid heeft minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) woensdag ook om opheldering gevraagd over zijn plan om regels verder te versoepelen voor buitenlandse kenniswerkers en migranten met bijzonder talent en beroepen, waaraan in Nederland een tekort is. Regeringspartijen CDA en PvdA vrezen met de SP in de oppositie dat werkgevers sneller kennis uit het buitenland halen in plaats van tijd en geld te investeren in eigen talent. Donner zegde toe de zorgen van de Kamer mee te nemen in de uitwerking van zijn plan. Maar hij zei tevens “weinig verdringing” te zien.

Bureaucratie terugdringen

De minister wil de administratieve lasten verminderen in sectoren waar vaak al een beroep wordt gedaan op specifieke buitenlandse krachten. Volgens hem is het binnenhalen van unieke krachten uit het buitenland, zoals wetenschappers, musici en sporters, ook goed voor de ontwikkeling van talent in Nederland. (ANP)

>> Skipr 1 jaar Event 10 december <<

Skipr bestaat op 10 december 1 jaar en viert dit met een bijzonder evenement in de Orangerie in Den Bosch. Meer informatie en het programma vindt u hier. Of meldt u direct aan voor het Skipr 1 jaar Event.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top