ACTUEEL

Minder soatests, maar vaker soa vastgesteld

Het aantal mensen dat zich op een soa (seksueel overdraagbare aandoening) laat testen bij een Centrum Seksuele Gezondheid is, na een jarenlange stijging, in 2015 gedaald. Het percentage bezoekers bij wie ook daadwerkelijk een soa werd vastgesteld, is juist verder toegenomen, tot ruim 17 procent. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag bekend.

In totaal lieten 136.347 mensen vorig jaar een soatest uitvoeren, een daling van 3,4 procent ten opzichte van 2014. Dat er minder consulten zijn geweest, hangt samen met de bezuinigingen op tests op seksueel overdraagbare aandoeningen.

Volgens het RIVM blijft chlamydia de meest voorkomende soa in Nederland. De aandoening, die onder meer een branderig gevoel bij het plassen kan veroorzaken, is goed te behandelen met pillen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wil van der Reijden

28 juni 2016

Dat het percentage SOA-hits toegenomen wil niet zeggen dat er nu beter gescreend wordt. De vraag is of het absoluut aantal SOA-hits toegenomen is, dát zou nl. de effectiviteit van de screening tonen. Nu lijkt het alsof er een omgekeerd verband is tussen het aantal uitgevoerde SOA-testen en het aantal maal dat een SOA gevonden wordt.

Top