ACTUEEL

12 ggz-instellingen tekenen voor afschaffing isoleercel

Twaalf ggz-instellingen willen dat het gebruik van de isoleercel voor 1 januari 2020 wordt afgeschaft. Daartoe hebben de instellingen op het High & Intensive Care Kennisfestival (HIC) het Dolhuys Manifest ‘Nederlandse GGZ separeervrij!’ ondertekend.

Opname in de isoleercel vergroot de problemen bij zowel cliënten als hulpverleners, stellen de zorgverleners. Bovendien is deze vorm van eenzame opsluiting in strijd met het net bekrachtigde VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap.

"Wij verklaren dat separeren geen zorg of hulp is: het wordt gebruikt uit onmacht en ervaren als straf", zo is in het Dolhuys Manifest te lezen. "Angsten, wanen en destructieve gedachten kunnen worden versterkt. Separeren is ook belastend voor de hulpverleners: het ondermijnt een respectvolle relatie met de cliënt en belemmert effectieve hulp en zorgverlening."

Om ervoor te zorgen dat de isoleercellen op 1 januari 2020 definitief dicht gaan, moeten beleidsmakers, bestuurders en professionals volgens het manifest samenwerken met ervaringsdeskundigen en (ex)cliënten die separatie hebben ondergaan. Ook moet er meer worden ingezet op alternatieven, ontwikkeld in binnen en buitenland, om hulp te bieden aan cliënten die in een crisissituatie verkeren.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

R. M. Dalmijn

26 juni 2016

Kon in de lijst van krabbels niet echt duidelijk die van de npcf, patiënten of betrokken familieleden herkennen.
Mis overigens het evaluatiemoment na bijvoorbeeld 1 jaar van isolatie vrije zorg aan ernstig gestoorde psychiatrische patiënten . Ben benieuwd hoe de forensische afdelingen hier in de praktijk mee omgaan.

Top