ACTUEEL

IGZ: Cordaan schoot tekort bij dodelijke verslikking Mandy

Zorginstelling Cordaan is tekortgeschoten in de zorg voor Mandy Drent, zo oordeelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het zwaar gehandicapt meisje overleed in 2014 op 19-jarige leeftijd overleed, vermoedelijk na zich te hebben verslikt in haar eten.

Volgens het Parool stond in de eigen rapportages van Cordaan, een van de grootste zorgaanbieders in Amsterdam, dat het personeel adequaat handelde. In een vorige maand afgerond rapport trekt de inspectie andere conclusies over de dood van Mandy.

Gebrekkig geschoold

Volgens de inspectie waren de kwaliteit en veiligheid van de zorg 'onvoldoende verantwoord' en waren afspraken over Mandy's begeleiding onduidelijk. Het toenmalige weekendhoofd van de Cordaanvestiging in Amsterdam-Noord waar Mandy woonde ontbrak het aan deskundigheid. Ook een aantal andere medewerksters was gebrekkig geschoold. Bovendien had Cordaan niet geleerd van eerdere incidenten rond verslikking, aldus de inspectie.

Cordaanbestuurder Eelco Damen zegt tegenover het Parool dat de aanbevelingen van de inspectie ter harte genomen zijn en de dat trainingen en procedures rondom verslikking en in het algemeen zijn aangepast. Damen ontkent dat Cordaan zaken onder de pet wilde houden. "Juist om dat te voorkomen hebben we externe deskundigen ingeschakeld."

De ouders van het meisje hebben aangifte gedaan tegen Cordaan, wegens doodslag of dood door schuld. Het openbaar ministerie onderzoekt nog of het overgaat tot vervolging, aldus het Parool.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top