ACTUEEL

Commissie ontvangt eerste melding euthanasie baby

De eerste melding van levensbeëindiging bij een ernstig zieke, pasgeboren baby is binnen bij de Commissie Levensbeëindiging Pasgeborenen. Dat heeft staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS woensdag in een overleg met de Tweede Kamer gezegd.

Uitblijven meldingen

De commissie liet begin november nog weten in twee jaar tijd geen enkele melding te hebben ontvangen. De commissie heeft toen de verwachting uitgesproken dat artsen geen melding maken van levensbeëindiging bij baby's, omdat zij bang zijn voor vervolging en  onvoldoende bekend zijn met de toetsingsprocedures. Ook Bussemaker acht het onwaarschijnlijk dat er geen enkel geval heeft plaatsgevonden. De commissie had verwacht per jaar twintig meldingen te ontvangen.

Bereidheid vergroten

Volgens Bussemaker is er meer actie nodig om ervoor te zorgen dat er onder artsen meer bereidheid komt om gevallen van levensbeëindiging bij pasgeborenen te melden. De commissie zal met de beroepsgroep in gesprek gaan. Ook komt er meer voorlichting. Volgend jaar volgt een evaluatie van de commissie. Daarin wordt ook ingegaan op de oorzaken van het beperkt aantal meldingen, aldus de staatssecretaris. (ANP)

>> Skipr weekly <<

Elke zondagochtend om 8:00 uur het laatste nieuws in het weekoverzicht ontvangen? Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top