HRM

Deventer Ziekenhuis start met opleiding ziekenhuisarts

Het Deventer Ziekenhuis (DZ) start nog dit jaar met de opleiding van eigen ziekenhuisartsen. Het ziekenhuis heeft een opleidingserkenning ontvangen voor dit nieuwe type specialist.

De ziekenhuisarts is een generalistische specialist die verantwoordelijk wordt voor de dagelijkse klinische zorg. Hij of zij moet de brug slaan tussen diverse specialisten aan het bed van de patiënt. Als coördinator is hij niet medisch eindverantwoordelijk (dat blijft de specialist), maar is hij wel altijd op de afdeling aanwezig. Zo kan hij hét aanspreekpunt zijn voor patiënten en zorgverleners.

Na het ontslag van een patiënt zorgt de ziekenhuisarts voor een goede overdracht richting huisarts of verpleeghuis. Dit is onder meer van belang voor de groeiende groep oudere patiënten. Zij kampen vaak met meerdere aandoeningen en worden behandeld door diverse artsen. Dat vergroot de kans op versnippering. De ziekenhuisarts stemt deze zorg goed op elkaar af en zorgt zo voor meer continuïteit en veiligheid.

Verdiepen

De ziekenhuisarts is een nieuwe functie. Na hun opleiding tot basisarts kunnen geneeskundigen kiezen voor een driejarige vervolgopleiding. Daarbij verdiepen ze zich in de breedte in allerlei ziektebeelden. Daarna kunnen ze op diverse verpleegafdelingen aan de slag. Het DZ heeft deze week van het College Geneeskundig Specialismen toestemming gekregen deze vervolgopleiding te verzorgen. Nog dit jaar start het ziekenhuis met het opleiden van de eerste ziekenhuisartsen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Koopman

28 juni 2016

Mooi dat het DZ haar opleidingsgerichtheid zo uitbouwt. In de tekst is echter verkeerde informatie gegeven. Een ziekenhuisarts is geen specialist, maar een profielarts. Dat wil zeggen een generalistisch medicus met een aanvullende functieprofilering, net als de SEH arts.

Top