Finance

'Miljoenen euro's verdwijnen in zakken zorgdirecteuren'

Kleine zorginstellingen maken enorm hoge winsten die de bestuurders deels opstrijken. Zo maakte Plushome uit Arnhem 32,5 procent winst in 2015 en kregen de directeuren ieder meer dan 50.000 euro aan jaarsalaris en maakten daarnaast nog een winst van bijna 400.000 euro. Meer dan de helft hiervan werd via dividend uitgekeerd.

Dit meldt Omroep Gelderland op basis van onderzoek van hoogleraar Accountancy Jeroen Suijs en professor Harrie Verbon van Openbare Financiën.

Op verzoek van de omroep onderzochten hoogleraren, beide werkzaam bij de Tilburg University, de cijfers uit jaarverslagenzorg.nl. Zij concluderen dat vooral kleine zorgbedrijven “enorm hoge winsten” maken, niet alleen in Gelderland maar in heel Nederland. Het betreft zorginstellingen in de geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg en bedrijven die verpleging, verzorging en thuiszorg bieden.

Harrie Verbon is "verbijsterd" over de winsten van zorgaanbieders. "Het gaat om overheidsgeld dat bedoeld is voor de zorg, maar dat niet allemaal aan zorg is besteed. Dat vind ik volstrekt verwerpelijk." Volgens Jeroen Suijs zijn er twee verklaringen voor de hoge winstmarges: de bedrijven werken heel efficiënt of ze strijken zorggelden op door meer zorg te declareren dan te leveren. In beide gevallen zou de overheid minder geld kunnen besteden aan zorg, aldus Suijs, zodat de zorgkosten omlaag gaan. Volgens Verbon kan de overheid naar schatting 1 miljard euro besparen op een totaalbedrag van 31 miljard aan zorggeld.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

J. van Mulken

29 juni 2016

Dit is helaas een herkenbaar beeld en zou eenvoudig verholpen kunnen worden door bij de WMO aanbestedingen géén BV's meer toe te laten maar alleen stichtingen waarbij het toezicht goed geregeld is icm het strikt hanteren van de Balkenende norm (die bij de aanbestedingen overigens al vaak gehanteerd wordt). Stichtingen hebben géén winstoogmerk.

B. Baan

29 juni 2016

De conclusie is dus ook dat wanneer grote organisaties net zo efficiënt gaan werken als de kleinere, dezelfde winstpercentages behaald kunnen worden. Oftewel de overheid besteedt nu enorme bedragen om de bureaucratie bij de grote instellingen te financieren. Dat is minstens zo verwerpelijk dan dat het rechtstreeks in de zakken van bestuurders verdwijnt.

Top