ACTUEEL

Personeel 15 ziekenhuizen naar rechter om werkdruk

Anesthesiemedewerkers, operatieassistenten en verpleegkundigen van vijftien ziekenhuizen in Zuid-Nederland hebben een kort geding aangespannen om hun werkgevers te dwingen in overleg te gaan over de hoge werkdruk. Het convenant dat de ziekenhuizen hebben gesloten om de arbeidsmarkt te verbeteren, treft zijn doel niet, aldus het personeel.

Strijdig met cao en wet

Het kort geding dient op 8 december bij de rechtbank in Den Bosch. De beroepsverenigingen van anesthesiemedewerkers (NVAM), operatieassistenten (LVO) en recovery verpleegkundigen (BRV) eisen bovendien dat de afschaffing van toeslagen, extra beloningen en wervingspremies wordt teruggedraaid. Zonder overleg met de beroepsverenigingen hebben de ziekenhuizen onderling afgesproken dat verschillende toelagen en opleidingsmogelijkheden worden afgeschaft. Het convenant is volgens de beroepsverenigingen in strijd met de cao en de Arbeidswet.

Laatste uitweg

Het laatste gesprek met de ziekenhuizen is in oktober zonder succes afgerond. De drie beroepsverenigingen zien geen andere uitweg dan een gang naar de civiele rechter, aldus een woordvoerder.

Hoge werkdruk

Naar aanleiding van het convenant hebben de verenigingen onder hun leden een enquête gehouden. De ziekenhuismedewerkers vinden vrijwel allemaal dat hun arbeidsomstandigheden in de afgelopen vijf jaar zijn verslechterd. Bijna 85 procent van de ondervraagden noemt de werkdruk hoog, te hoog of onverantwoord hoog. Diensttijden van 18 uur zijn geen uitzondering, medewerkers houden veel overuren over. Ongeveer 45 procent van het personeel aarzelt over zijn baan.

Kartelvorming

Vakbonden beschuldigden de ziekenhuizen eerder al van kartelvorming. Sectormanager overheid, zorg en welzijn van De Unie Susan Mogony: “Er is sprake van prijsafspraken tussen 13 ziekenhuizen in Brabant en Zeeland, gedacht vanuit kostenreductie in het voordeel van de werkgever, terwijl de werknemer in deze ziekenhuizen nog eens extra aan de ketting wordt gelegd in de arbeidsvoorwaarden. Extra, omdat de cao toch al geen enkele ruimte biedt voor flexibilisering en maatwerk.”

Klacht bij NMa

De vakbonden en deNVAM stapten naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Hun klacht is doorverwezen naar de Nederlandse Zorgautoriteit. (ANP)

>> Skipr weekly <<

Elke zondagochtend om 8:00 uur het laatste nieuws in het weekoverzicht ontvangen? Registreer u voor de Skipr weekly.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top