ACTUEEL

Zikavaccins met succes getest op muizen

Twee experimentele vaccins tegen het gevreesde zikavirus zijn met succes getest op muizen. Na één enkele injectie bleken de knaagdieren volledig beschermd toen ze een of twee maanden later werden blootgesteld aan het virus dat door muggensteken wordt overgebracht. Dat heeft een Amerikaanse onderzoeksgroep, onder leiding van Harvard-professor Dan Barouch, dinsdag bekendgemaakt in het blad Nature.

"Dit is een bemoedigende stap voor de ontwikkeling van een vaccin tegen zika en de pre-klinische testen. Deze informatie is erg nuttig om te vergelijken met de reeks middelen waaraan elders wordt gewerkt'', reageerde Adrian Hill, die als directeur van het Jenner Instituut van de Universiteit van Oxford op dit terrein bezig is.

De nu geteste vaccins zijn van twee verschillende types. Barouch en collega's maakten een DNA-versie, met genetisch materiaal van een Braziliaanse stam van het zikavirus. De andere is door wetenschappers van het Walter Reed Instituut uit Maryland ontwikkeld op basis van een gezuiverd en inactief gemaakt virus uit Puerto Rico. Beide boden 100 procent protectie. Een beloftevolle studie met apen is gaande. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top