Finance

MC Slotervaart is uit de rode cijfers

MC Slotervaart is uit de rode cijfers

Het MC Slotervaart heeft in 2015 voor het eerst sinds 2012 weer zwarte cijfers geschreven. Het Amsterdamse ziekenhuis heeft vorig jaar een winst gerealiseerd van ruim 1 miljoen euro.

Het MC Slotervaart heeft onlangs haar jaarrekening over 2015 gepubliceerd en concludeert dat het goede heeft resultaten behaald, zowel zorginhoudelijk als financieel. De winst bedroeg 1,04 miljoen euro en de solvabiliteit 23 procent. Dit percentage zit ver boven de norm van het Waarborgfonds voor de Zorgsector en boven de norm van het financieringsconvenant. In dit laatste staan de voorwaarden voor de leningen die het ziekenhuis heeft uitstaan bij enkele partijen, waaronder de ING bank.

De laatste keer dat het ziekenhuis winst boekte voor 2015, was in 2011. Toen stond het MC Slotervaart 5,2 miljoen euro in de plus. Het dieptepunt bereikte het ziekenhuis in 2013, toen het een verlies inboekte van 5,1 miljoen euro.  In 2014 was het verlies met 1,4 miljoen euro een stuk lager. Het ziekenhuis werd in 2014 overgenomen door de MC Groep van Loek Winter, na een roerige periode onder de vorige eigenaar Aysel Erbudak. Winter zette na de overname van het ziekenhuis een reorganisatie in gang, die in het eerste kwartaal van 2016 is afgerond. Overigens stelt het ziekenhuis ook voor 2016 een postitief resultaat te verwachten.

Bezoldiging

De directie van het MC Slotervaart bestond in 2015 uit vijf leden. Drie van de directieleden hadden een aanstelling voor 50 procent, directeur Willem de Boer en Loek Winter hadden een aanstelling van 75 procent. De twee laatstgenoemden zitten tevens in de directie van de MC Groep. Eerder dit jaar maakte het CIBG bekend hun bezoldiging te onderzoeken. Het gecombineerde totaalinkomen per persoon kwam in 2014 namelijk boven het maximum in de Wet Normering Topinkomens (WNT) uit.

Het onderzoek loopt nog, volgens het MC Slotervaart. De accountant heeft een goedkeurende verklaring gegeven voor wat betreft de jaarrekening over 2015, maar wacht de uitkomst van het CIBG-onderzoek af voordat hij een oordeel geeft over de WNT. "Wij hebben vertrouwen in de uitkomst van het onderzoek", aldus Willem de Boer. "In het kader van de jaarrekening 2014 is door accountant KPMG getoetst of wij voldoen aan WNT-kaders. Uit het advies dat is ingewonnen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, blijkt dat MC Slotervaart voldoet aan deze kaders."

Het afgelopen jaar heeft MC Slotervaart naar eigen zeggen een aantal grote stappen gemaakt. Zo ontving het ziekenhuis in 2015 het kwaliteitskeurmerk van het Nederlands Instituut voor de Accreditatie van Ziekenhuizen en werd het ziekenhuis uitgeroepen tot Senior Vriendelijk Ziekenhuis. Daarnaast kreeg het ziekenhuis het Pluscertificaat voor de behandeling van een herseninfarct, het Groene Vinkje van de Stomavereniging en het Roze lintje van de Borstkankervereniging. In het jaarlijkse onderzoek van Elsevier naar de Beste Ziekenhuizen kwam MC Slotervaart als hoogst beoordeelde ziekenhuis in Amsterdam naar voren.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top